Καφές: Η κατανάλωσή του προστατεύει από τη νόσο του Πάρκινσον – Τι αναφέρει νέα μελέτη
Credit: Unsplash.com

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, διαπιστώνει πως η κατανάλωση καφέ ενδέχεται να «προστατεύει» από τη νόσο του Πάρκινσον

Εξετάζοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν σε 184.024 άτομα κατά μέσο όρο 13 ετών, η διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές καφέ είχαν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Πάρκινσον από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Περαιτέρω ανάλυση ενός δείγματος εκατοντάδων ατόμων με Πάρκινσον μετρήθηκαν τα επίπεδα των πρωταρχικών μεταβολιτών της καφεΐνης , της παραξανθίνης και της θεοφυλλίνης στο αίμα – διαπιστώνοντας ότι είχαν αντίστροφη συσχέτιση με τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον.

«Αυτή η μελέτη έδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη με τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον σε μια από τις μεγαλύτερες διαμήκεις ομάδες παγκοσμίως με περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει σύνδεση μεταξύ του καφέ και της νόσου του Πάρκινσον, αλλά προχωρά περισσότερο από την προηγούμενη έρευνα στον τρόπο που εξετάζει τους βιοδείκτες της πρόσληψης καφεΐνης χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.

Το 25% των κορυφαίων που πίνουν καφέ βρέθηκαν να έχουν 40/% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Σε όλους τους καταναλωτές καφέ στη μελέτη, η μείωση του κινδύνου που μετρήθηκε κυμάνθηκε μεταξύ 5 και 63%, ανάλογα με τη χώρα.

Ενώ ο συσχετισμός εξακολουθούσε να ισχύει όταν λαμβάνονταν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και το ποτό, εξακολουθεί να μην αρκεί για να αποδειχθεί η άμεση αιτία και το αποτέλεσμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει κάτι σχετικά με την καφεΐνη και τα συστατικά της που προστατεύει τον εγκέφαλο των ανθρώπων.

Με βάση προηγούμενες έρευνες θεωρείται ότι ο τρόπος με τον οποίο η καφεΐνη διατηρεί τη ροή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ο λόγος για αυτά τα αποτελέσματα. Η νόσος Πάρκινσον στον εγκέφαλο χαρακτηρίζεται από μείωση της ντοπαμίνης, λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων σε αυτό που ονομάζεται μέλαινα ουσία.

«Αυτά τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τα ευρήματά μας, τα οποία αποκάλυψαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης, της παραξανθίνης και της θεοφυλλίνης και της συχνότητας εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον», γράφουν οι ερευνητές.

Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η καφεΐνη χτυπά τους νευρώνες μας , ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει σχέση με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ωστόσο, καθώς δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πώς ακριβώς ξεκινά η νόσος του Πάρκινσον στον εγκέφαλο, είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι.

Το σημαντικό έργο του να καταλάβουμε τι προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον, τι μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και πώς θα μπορούσε να σταματήσει, συνεχίζεται. Μόνο στις ΗΠΑ, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με τη νόσο, η οποία οδηγεί σε επιδείνωση προβλημάτων με τρόμο, φυσιολογική κίνηση, ισορροπία και δυσκαμψία των άκρων.

«Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ψυχοτρόπο ρόφημα στον κόσμο», γράφουν οι ερευνητές.

«Η αποκάλυψη της βιολογικής δράσης της καφεΐνης στη νόσο του Πάρκινσον όχι μόνο έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά ενισχύει επίσης την κατανόησή μας για την αιτιολογία της νόσου του Πάρκινσον και ενισχύει πιθανές στρατηγικές πρόληψης».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα