Γυμναστική μετά τα 40: Τα 8 συχνότερα λάθη που κάνουν οι γυναίκες
Γυναίκες αθλούνται σε κλειστό χώρο
Credit: 123RF

Όσο πλησιάζουμε τα 40, τόσο η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για να δείχνουμε και να νιώθουμε πολύ νεότερες αλλά να είμαστε και υγιείς. Άλλωστε η γυμναστική δεν είναι απαγορευτική σε καμία ηλικία. Απλώς, χρειάζεται μικρές αναπροσαρμογές…

Σύμφωνα με τους ειδικούς με την σωστή γυμναστική μπορούμε να προλάβουμε ένα σωρό προβλήματα υγείας στο μέλλον. Η σωματική άσκηση είναι ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της μακροζωίας. Συμβαίνει ωστόσο – και μάλλον αρκετά συχνά – οι καλές προθέσεις να μην αρκούν και η ζημία από τα λάθη στη ρουτίνα της γυμναστικής να υπερκεράζουν τα οφέλη.

«Είναι πολλά τα άτομα που κάνουν κοινά λάθη κατά το ταξίδι τους στον κόσμο της γυμναστικής, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Σφάλματα που δεν κοστίζουν μόνο σε σωματικές βλάβες, αλλά μειώνουν και τα οφέλη της άσκησης» εξηγεί ο Himalayan Siddhaa Akshar, διεθνώς αναγνωρισμένος δάσκαλος γιόγκα και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Γιόγκα.

Γυναίκες αθλούνται σε κλειστό χώρο
Credit: 123RF

Ποια είναι τα 8 συχνότερα λάθη που κάνουν οι γυναίκες μετά τα 40:

  1. Υπερεντατικές προπονήσεις χωρίς ανάπαυση
  2. Ανύπαρκτες ασκήσεις ενδυνάμωσης
  3. Μη φροντίδα για την ευλυγισία και κινητικότητα
  4. Παράλειψη της προθέρμανσης
  5. Έντονες ασκήσεις χωρίς την κατάλληλη «φόρμα»
  6. Λάθη στη διατροφή
  7. Καθόλου αερόβιες προπονήσεις
  8. Αδιαφορία για τα σημάδια που στέλνει το σώμα
Γυναίκα άνω των 40 αθλείται
Credit: 123RF

Υπερεντατικές προπονήσεις χωρίς ανάπαυση

Η καταπόνηση του σώματος χωρίς τον απαραίτητο χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση είναι συχνό λάθος. Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, χρόνια κόπωση και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δώστε στο σώμα σας, τον απαραίτητο χρόνο για ανασύνταξη δυνάμεων.

Ανύπαρκτες ασκήσεις ενδυνάμωσης

Η μυϊκή μάζα υποχωρεί με την πάροδο των χρόνων και μαζί της και η δύναμη με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Εστιάζοντας μόνο στις ασκήσεις αντοχής χωρίς μέριμνα για προπονήσεις δύναμης (αντιστάσεων) στερείτε στο σώμα τη δυνατότητα διατήρησης της μυϊκής μάζας, βελτίωσης της οστικής πυκνότητας αλλά και της συνολικής υγείας των αρθρώσεων.

Μη φροντίδα για την ευλυγισία και κινητικότητα

Η παραμέληση των ασκήσεων ευλυγισίας και κινητικότητας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο εύρος κίνησης, δυσκαμψία και αυξημένη πιθανότητα μυϊκής ανισορροπίας. Μπορείτε να το αποφύγετε εντάσσοντας στη ρουτίνα σας γιόγκα, πιλάτες ή συχνές διατάσεις για καλύτερη ευλυγισία και κινητικότητα των αρθρώσεων, όσο και μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού από σφιγμένους μυς.

Παράλειψη της προθέρμανσης

Χωρίς κατάλληλο ζέσταμα ο κίνδυνος τραυματισμών, όπως διαστρέμματα, είναι ορατός. Αντίστοιχα χρειάζεται χαλάρωση μετά την άσκηση (cool down) για να αποφευχθεί ο μυϊκός πόνος και η δυσκαμψία. Λίγα λεπτά για προθέρμανση και χαλάρωση είναι ιδανικά για την προετοιμασία και την αποκατάσταση του σώματος.

Γυναίκες αθλούνται σε κλειστό χώρο
Credit: 123RF

Έντονες ασκήσεις χωρίς την κατάλληλη «φόρμα»

Οι ασκήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο ή τα άλματα, χωρίς να είστε σε κατάλληλη φόρμα ασκεί μεγάλη επιβάρυνση στις αρθρώσεις και κατά συνέπεια τραυματισμούς όπως διαστρέμματα. Είναι ζωτικής σημασίας οι σωστές τεχνικές, τα κατάλληλα παπούτσια και η σταδιακή αύξηση στην ένταση της προπόνησης για να αποφύγετε την καταπόνηση του σώματος.

Λάθη στη διατροφή

H διατροφή είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος, ανεξάρτητα από την ηλικία. Μετά τα 40 ωστόσο, η επιβράδυνση του μεταβολισμού γίνεται εντονότερη και θέλει μεγαλύτερη προσοχή στις διατροφικές επιλογές. Αποφύγετε τις ακραίες δίαιτες (crash diets) και την υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, ραφιναρισμένων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών, καθώς αυξάνουν το σωματικό βάρος, συντηρούν τη χρόνια φλεγμονή και επιβαρύνουν τα χρόνια νοσήματα. Προκρίνετε μια διατροφή με αφθονία σε θρεπτικά συστατικά, φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Επαρκής ενυδάτωση και καλό είναι να δείτε ένα διατροφολόγο, ο οποίος θα προσαρμόσει την διατροφή σας στις ανάγκες σας.

Καθόλου αερόβιες προπονήσεις

Οι καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις (cardio) είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς και των πνευμόνων. Επίσης, στη διαχείριση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές νόσοι, ο διαβήτης και η υπέρταση. Ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ, το κολύμπι ή η ποδηλασία έχουν σημαντικά οφέλη για τη συνολική υγεία

Αδιαφορία για τα σημάδια που στέλνει το σώμα

Το σώμα μεγαλώνει και παύει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχετε για τη φυσική σας κατάσταση. Η λύση, ωστόσο, δεν είναι ούτε στην αδιαφορία για τα προειδοποιητικά του σημάδια ούτε και καταπόνησή του. Όπως αναφέρει ο ειδικός «είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε ανάλογα την ένταση και τη ρουτίνα της προπόνησής σας. Εάν αισθάνεστε ότι κάτι δεν γίνεται σωστά ή σας προκαλεί δυσφορία, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να αποφύγετε περαιτέρω τραυματισμούς».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα