Πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε διατροφική διαταραχή; Αν και ορισμένα από τα σημάδια μιας διατροφικής διαταραχής είναι προφανή, άλλα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.
Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ πιθανόν να έχουν κάποιο διατροφικό πρόβλημα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Ένωσης για τη Νευρική Ανορεξία και τις Συναφείς Διαταραχές, αλλά αυτό δεν εντοπίζεται και δεν αναφέρεται. Κανείς δεν μιλάει για την υπερκατανάλωση τροφής, το νυχτερινό φαγητό, το φαγητό λόγω άγχους, το συναισθηματικό φαγητό, τα γλυκά ή την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού ως σοβαρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με έρευνες, το 35% όσων έκαναν δίαιτα έγιναν παθολογικοί διαιτολόγοι και το ένα τέταρτο αυτών των ανθρώπων θα εξελιχθεί σε άτομα με διατροφικές διαταραχές.
Τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε διατροφική διαταραχή:
Έχετε εμμονή με το βάρος σας
Μετράτε μανιωδώς τις θερμίδες και παρακολουθείτε τι είδους τρόφιμα τρώτε ή δεν τρώτε. Μερικοί άνθρωποι με ανορεξία, για παράδειγμα, έχουν μια πολύ περιορισμένη διατροφή και προτιμούν να τρώνε τα ίδια τρόφιμα ξανά και ξανά.
Ανεβαίνετε στη ζυγαριά πολλές φορές την ημέρα για να ελέγξετε το βάρος σας
Θυμώνετε όταν βλέπετε τη ζυγαριά να ανεβαίνει, παρόλο που είναι φυσιολογικό να έχετε αυξομείωση του σωματικού σας βάρους. Είναι εξαιρετικά φυσιολογικό για το σώμα κάποιου να αλλάζει από 2-5 κιλά καθημερινά και συμβαίνει κυρίως τους κρύους μήνες, όπως μας λένε οι έρευνες.
Πιστεύετε ότι δεν είστε ποτέ τέλειοι ή αρκετά αδύνατοι
Νομίζετε ότι πρέπει να ελέγχετε τον εαυτό σας με περισσότερους περιορισμούς και επιμέλεια για να φτάσετε σε αυτή την κατάσταση «τελειότητας».
Υπερβολική άσκηση
Η υπερβολική άσκηση μπορεί δύσκολα να γίνει κατανοητή και αντιληπτή, ειδικά όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους ή για άτομα που λατρεύουν τα αθλήματα. Όμως αναφερόμαστε στις περιπτώσεις ατόμων, που χρησιμοποιούν την προπόνηση ως μέσο «τιμωρίας» για την κατανάλωση φαγητού. Η υπερβολική άσκηση λειτουργεί δηλαδή ως αντισταθμιστικός παράγοντας στο φαγητό.
Μισείτε το σώμα σας
Οι αρνητικές σκέψεις σχετικά με την εικόνα του σώματός σας αποτελούν το πρώτο, ενδεχομένως, προειδοποιητικό σημάδι για τον κίνδυνο κάποιας διατροφικής διαταραχής. Η ανασφάλεια για την εμφάνισή σας και ο αρνητικός σχολιασμός για τον εαυτό σας προηγούνται της ασθένειας.
Το άγχος του φαγητού μπροστά σε άλλους
Συχνά τρώτε κρυφά και αρνείστε να βγείτε για φαγητό με φίλους από φόβο μήπως σας κρίνουν. Αν πάλι αποφασίσετε τελικά να δεχτείτε την πρόταση, θα φάτε μικρές ποσότητες και όταν βρεθείτε μόνοι σας, θα συνεχίσετε να τρώτε.
Είναι πολύ πιο εύκολο να επιλύσετε αυτά τα ζητήματα πριν γίνουν απειλητικά για τη ζωή σας, αλλά πρέπει να είστε πρόθυμοι να ζητήσετε βοήθεια. Τα καλά νέα είναι, ότι τα διατροφικά προβλήματα είναι αρκετά εύκολο να επιλυθούν. Επομένως, μην περιμένετε να ζητήσετε βοήθεια αν νομίζετε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα, όσο μικρό και αν νομίζετε ότι μπορεί να είναι.
Δεν χρειάζεται να εξελιχθεί σε διατροφική διαταραχή για να λάβετε βοήθεια. Πολλοί διαιτολόγοι, προπονητές και ένας αυξανόμενος αριθμός ψυχολόγων είναι πλέον εξειδικευμένοι στη θεραπεία διατροφικών προβλημάτων, ιδίως της συναισθηματικής διατροφής, της αδηφαγίας και των προβλημάτων εικόνας του σώματος.