Έρευνα που ανησυχεί: Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν ΚΑΡΠΑ σε δημόσιο χώρο

Άκρως ανησυχητική για τις γυναίκες είναι έρευνα που κατέγραψε ομάδα Καναδών γιατρών. Συγκεκριμένα, εξέτασαν αρχεία καρδιακών ανακοπών που έλαβαν χώρα εκτός νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μεταξύ 2005 και 2015, τα οποία περιελάμβαναν σχεδόν 40.000 ασθενείς. Συνολικά, το 54% των ασθενών έλαβε ΚΑΡΠΑ από περαστικό, ανέφερε η έρευνα. Για καρδιακές ανακοπές σε δημόσιο χώρο, όπως στο δρόμο, στο 61% των γυναικών χορηγήθηκε ΚΑΡΠΑ από περαστικό, σε σύγκριση με το 68% των ανδρών.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι περαστικοί είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ σε γυναίκες σε δημόσιο χώρο, με αποτέλεσμα περισσότερες γυναίκες να πεθαίνουν από μία κοινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης υγείας.

Η ΚΑΡΠΑ συνδυάζει αναπνοή από στόμα σε στόμα και θωρακικές συμπιέσεις για την άντληση αίματος στον εγκέφαλο ανθρώπων των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά, αποτρέποντας πιθανώς το θάνατο μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια.

Στην έρευνα που θα παρουσιαστεί σε ιατρικό συνέδριο στην Ισπανία αυτή την εβδομάδα, η ομάδα Καναδών γιατρών προσπάθησε να κατανοήσει πώς οι περαστικοί αντιδρούν διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες.

Ο Alexis Cournoyer, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Hopital du Sacre-Coeur de Montreal που διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε στο AFP, όπως μεταδίδει το voanews.com ότι αυτό το χάσμα «αυξάνει τη θνησιμότητα των γυναικών μετά από καρδιακή ανακοπή. Αυτό είναι σίγουρο».

Οι καρδιακές ανακοπές είναι η κύρια αιτία θανάτου, με περισσότερες από 350.000 να συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Μόνο περίπου το 10% των ανθρώπων που έχουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου επιβιώνουν, έδειξε έρευνα.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν έναν λόγο για το χάσμα των φύλων. Μια θεωρία ήταν ότι οι παρευρισκόμενοι στο κοινό θα μπορούσαν να αισθάνονται άβολα να αγγίζουν ένα γυναικείο στήθος χωρίς τη συγκατάθεσή τους, είπε ο Cournoyer. Οι ερευνητές εξέτασαν αν η ηλικία θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο, πρόσθεσε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα