Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε μεγαλύτερα επίπεδα φωτός τις τρεις ώρες προ του ύπνου, φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology Maternal Fetal Medicine.
«Το φως τη νύχτα ίσως είναι ένας υποτιμημένος κίνδυνος για την απόκτηση σοβαρών επιπλοκών εγκυμοσύνης» σημειώνει η δρ. Μίντζι Κιμ από το πανεπιστήμιο Northwestern, επικεφαλής της έρευνας.
Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τουλάχιστον 4-5 από τις 100 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν δεν ρυθμιστεί σωστά δε, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, ακόμη και προβλήματα υγείας για το βρέφος.
Οι ερευνητές σύμφωνα με τον Guardian, έχουν ανακαλύψει στο παρελθόν πως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε βάρδιες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ η μεγαλύτερη έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια πάθηση.
Πιστεύεται πως η έκθεση στο τεχνητό φως της νύχτας καταστέλλει τα επίπεδα της ορμόνης με την ονομασία μελατονίνη, διαταράσσει το ρολόι του οργανισμού και επηρεάζει διάφορες μεταβολικές διαδικασίες, όπως τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
«Αν και δεν μπορούμε να το αποδείξουμε από αυτή τη μελέτη παρατήρησης, παρόμοιοι μηχανισμοί μπορεί να παίζουν ρόλο στις έγκυες γυναίκες» σημειώνει η Κιμ.
Μεταξύ 2011 και 2013, η Κιμ και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 741 έγκυες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκονταν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, να φορέσουν αισθητήρες φωτός στους καρπούς τους και να συμπληρώνουν ένα καθημερινό ημερολόγιο ύπνου για μία εβδομάδα.
Οι ερευνητές χώρισαν το δείγμα των γυναικών σε τρεις ομάδες βάσει της μέσης έκθεσής τους σε χαμηλό φως κατά τις τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν πως 16 από τις 247 γυναίκες που πέρασαν περίπου 1,7 ώρες σε χαμηλό φωτισμό, ανέπτυξαν διαβήτη στην εγκυμοσύνη τους, σε σύγκριση με 12 από εκείνες που πέρασαν περίπου 2,2 ώρες στο αμυδρό φως και τρεις περίπου 2,6 ώρες.
Παρότι, σημειώνουν οι επιστήμονες, πρόκειται για ένα μικρό αριθμό γυναικών από το συνολικό δείγμα που εμφάνισε διαβήτη κύησης, η έρευνα δείxνει την τάση.
«Οι γυναίκες που πέρασαν τον λιγότερο χρόνο στον χαμηλό φωτισμό είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης σε σύγκριση με εκείνες που πέρασαν τον περισσότερο χρόνο» λέει η Κιμ.
Όπως τονίζει, τα καλά νέα από την έρευνα είναι πως είναι σχετικά εύκολο να αναλάβει δράση η εκάστοτε ενδιαφερόμενη: «Αρχής γενομένης τρεις ώρες πριν τον ύπνο, προσπαθήστε να χαμηλώνετε τα φώτα όποτε είναι εφικτό» συστήνει, προσθέτοντας πως αυτό έχει εφαρμογή και για τις φωταψίες από τις συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα. «Προσπαθήστε να τα απομακρύνετε αν είναι δυνατόν. Αν όχι, τουλάχιστον να χαμηλώσετε το φωτισμό της οθόνης ή βάλτε τη νυχτερινή λειτουργία».