Έρευνα: Η καλή στοματική υγεία προστατεύει τον εγκέφαλο και προλαμβάνει την άνοια

Η υγεία των δοντιών προλαμβάνει την άνοια σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Όσο περισσότερο προσέχουμε την στοματική μας υγεία και επισκεπτόμαστε συχνά τον οδοντίατρό μας, τόσο μειώνεται και ο κίνδυνος της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα. Σαμ Άσερ του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας «Journal of the American Geriatrics Society», βρήκαν ότι η κακή περιοδοντική υγεία (περιοδοντίτιδα, χάσιμο δοντιών κ.α.) σχετίζεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα για μελλοντική γνωστική εξασθένηση και 23% υψηλότερο κίνδυνο για άνοια. Από μόνη της η απώλεια των δοντιών συνδέεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης και 13% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών (συνολικά 47) πάνω στη σχέση της υγείας των δοντιών και της υγείας του εγκεφάλου και του νου.

«Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν με έμφαση τη σημασία της παρακολούθησης και βελτίωσης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο πρόληψης της άνοιας», τόνισαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα