ΕΟΠΥΥ: Συνταγογραφεί γενετικές εξετάσεις για κληρονομούμενο καρκίνο μαστού και ωοθηκών

Ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια του προσυμπτωματικού ελέγχου για σοβαρές παθήσεις στη χώρα μας, πραγματοποιείται με την ένταξη γενετικών εξετάσεων Κληρονομούμενου Καρκίνου μαστού και ωοθηκών, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ. Για πρώτη φορά οι ασφαλισμένες θα μπορούν να κάνουν όλες τις εξετάσεις για την αντιμετώπιση του κληρονομούμενου καρκίνου με μικρότερη συμμετοχή.

Πρόκειται για τη διαγνωστική εξέταση “Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2” στην Κατηγορία “Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου”.

Πλέον, οι ασθενείς με μορφές καρκίνου μαστού και ωοθηκών κληρονομικής βάσης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται άμεσα στην ακριβή και εξειδικευμένη αυτή εξέταση, σε ένα διαγνωστικό εργαστήριο που συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ, με το παραπεμπτικό του γιατρού τους, καταβάλλοντας συμμετοχή 79 ευρώ και κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για την υγεία τους. Μέχρι τώρα πλήρωναν εξολοκλήρου την εξέταση 700 ευρώ, εφόσον είχαν την οικονομική δυνατότητα και ο ΕΟΠΥΥ τους επέστρεφε 105 ευρώ, το 15% της δαπάνης.

Η νέα εξέταση αποτελεί εργαλείο για την πρόληψη, την διαχείριση και κυρίως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κληρονομούμενου καρκίνου και είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συνταγογραφείται και αποζημιώνεται άμεσα με τον τρόπο που γίνεται για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Τα οφέλη για τις ασθενείς

Μέχρι τώρα ο γονιδιακός έλεγχος για τα BRCA 1 και 2 αποτελούσε μια εξέταση άγχους και ταλαιπωρίας για τις ασθενείς, οι οποίες έπαιρναν το πράσινο φως από τον ογκολόγο τους για να υποβληθούν σε αυτήν και να ελέγξουν αν “κουβαλούν” τα συγκεκριμένα γονίδια.

Και αυτό διότι έπρεπε να πληρώσουν τη γενετική εξέταση στο διαγνωστικό κέντρο που την διενεργούσε και στη συνέχεια να καταθέσουν τα παραστατικά και τις γνωματεύσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και να αιτούνται τα χρήματα τους. Ο ΕΟΠΥΥ ενέκρινε στα σχετικά αιτήματα και αποζημίωνε το 85% της δαπάνης. Ωστόσο, είναι προφανές πως η διαδικασία με αυτόν τον τρόπο απέκλειε μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών, που δεν μπορούσαν να επωμιστούν την προπληρωμή των αναγκαίων αυτών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, κάθε χρόνο περίπου 2.000 ασφαλισμένες υποβάλλονταν στην εξειδικευμένη εξέταση αναζητώντας την κληρονομική βάση του καρκίνου τους ώστε να ωφεληθούν μέσα από τις πλέον στοχευμένες θεραπείες, και στη συνέχεια ελάμβαναν τα χρήματα που είχαν δώσει.

“Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΕΟΠΥΥ. Τα οφέλη της απόφασης τόσο για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού για τις οποίες ενδείκνυται ο γονιδιακός έλεγχος κατόπιν συνταγογράφησης από τον γιατρό τους, όσο και για τα μέλη των οικογενειών τους είναι πολλαπλά, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση όλων των δικαιούχων” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής.

Σε ποιες περιπτώσεις συνταγογραφείται η εξέταση

Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα μπορούν να κάνουν οι ογκολόγοι και οι γυναικολόγοι. Ενδείξεις για τη συνταγογράφηση είναι οι εξής περιπτώσεις:

  • -Κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών
  • -Κακοήθη νεοπλάσματα του μαστού
  • -Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος
  • -Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος μαστού
  • -Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος γεννητικών οργάνων
  • -Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος άλλων οργάνων ή συστημάτων
  • -Οικογενειακό ιστορικό άλλων ειδικών διαταραχών.

Η εξέταση θα εκτελείται μόνο μια φορά ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα