Ελληνικός καφές και μακροζωία: Τα μυστικά και τα οφέλη του στην υγεία μας
Γυναίκα πίνει καφέ
Credit:123RF

Ο καφές αποτελεί σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ο ελληνικός καφές ακόμη περισσότερο. Είτε πρόκειται για παιδικές αναμνήσεις, με τους γονείς και τους παππούδες μας να ψήνουν ελληνικό καφέ και να μοσχοβολάει το σπίτι, είτε για την απόλαυση που μας χαρίζει μέχρι και σήμερα. Τα οφέλη του ελληνικού καφέ είναι πολλά και έρευνες επιστημόνων του προσδίδουν… το μυστικό της μακροζωίας.

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια, η Ικαρία βρίσκεται στο επίκεντρο παγκοσμίως, λόγω του ασυνήθιστα υψηλού αριθμού ανθρώπων που ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής. Αυτό το φαινόμενο της μακροζωίας οδήγησε τον Dan Buettner, συγγραφέα best seller των New York Times, και την ομάδα το,υ να ανακηρύξουν την Ικαρία ως μία από τις μόλις έξι γαλάζιες ζώνες παγκοσμίως περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν σημαντικά περισσότερο. Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της μακροζωίας στην Ικαρία είναι τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άνοιας μεταξύ των κατοίκων της. Πολλοί το αποδίδουν αυτό στον τρόπο ζωής και διατροφής των κατοίκων του νησιού, ιδίως στην καθημερινή κατανάλωση ελληνικού καφέ.

Μελέτες έχουν εντοπίσει ισχυρά αντιοξειδωτικά στον ελληνικό καφέ, τα οποία πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς, παρέχουν προστασία από τον διαβήτη τύπου ΙΙ και προσφέρουν διάφορα άλλα πλεονεκτήματα για την υγεία.

Credit: 123RF

Μια κομβική μελέτη στην Ικαρία, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι ηλικίας 55 έως 100 ετών, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και της υγείας του ηλικιωμένου πληθυσμού. Τα ευρήματα ήταν αξιοσημείωτα: πάνω από το 87% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν καθημερινά ελληνικό καφέ παρουσίαζαν άριστη αρτηριακή υγεία, με τις αρτηρίες τους να λειτουργούν όπως εκείνες πολύ νεότερων ατόμων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά του ελληνικού καφέ ενισχύουν τη λειτουργία των αρτηριών, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το μονοξείδιο του αζώτου. Το όφελος αυτό επεκτείνεται ακόμη και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, παρουσιάζοντας βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας μετά την κατανάλωση καφέ. Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτές τις μελέτες είναι σαφές: ο ελληνικός καφές, με την πλούσια περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, φαίνεται να προσφέρει πληθώρα οφελών για την υγεία. Έτσι λοιπόν, ο ελληνικός καφές δεν αποτελεί απλώς μια καθημερινή συνήθεια, αλλά επιπλέον αποτελεί δυνατό σύμμαχο για τον ανθρώπινο οργανισμό και ισχυρή ασπίδα για την υγεία μας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα