Έλλειψη ύπνου: 5 προβλήματα που προκαλεί στο σώμα μας
Ύπνος ομορφιάς
Credit: Dore and Rose/Instagram

Πόσο σημαντικός είναι τελικά ο ύπνος στη ζωή μας; Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι χάνουν το χρόνο τους και κοιμούνται ελάχιστα ή και καθόλου μέσα στην ημέρα. Σε άλλους πάλι λείπει ο ύπνος, αλλά λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεων που έχουν, δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν επαρκώς. Το ερώτημα είναι, πόσο κακό μπορεί να κάνει στον οργανισμό μας η έλλειψη ύπνου.

Σύμφωνα με έρευνες, ο ύπνος αποτελεί βασικό συστατικό για να έχουμε μεγαλύτερη ευεξία και καλύτερη υγεία. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ποιοτικά και σωστά. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από υπερβολικό άγχος και παράλληλα είναι αναγκασμένοι να ξυπνούν νωρίς το πρωί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από τις αρχές του 20ου αιώνα η μέση διάρκεια του ύπνου στους ενήλικες έχει μειωθεί από τις 9 στις 7 ώρες προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις οδηγώντας έτσι τον οργανισμό μας σε συνθήκες στέρησης ύπνου.

Τα προβλήματα υγείας που προκαλεί στο σώμα μας η έλλειψη ύπνου είναι:

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο πιο εύκολα αρρωσταίνουμε και ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

Αυξάνεται το βάρος μας

Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με την παχυσαρκία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον μεταβολισμό τους.

Έλλειψη συγκέντρωσης και μόνιμη κούραση

Η ανεπάρκεια ύπνου προκαλεί επίσης προβλήματα στη συγκέντρωση και στη μνήμη, με αποτέλεσμα να είμαστε λιγότερο παραγωγικοί στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Όσο κοιμόμαστε, τόσο το σώμα μας όσο και ο εγκέφαλός μας υποβάλλονται σε διαδικασία αποκατάστασης και επανόρθωσης.

Προβλήματα στο δέρμα μας

Η στέρηση ύπνου κάνει το δέρμα μας να δείχνει αφυδατωμένο και παράλληλα χάνει την ελαστικότητά του και τη λάμψη του, ενώ γίνονται πιο γρήγορα ορατά τα σημάδια της ηλικίας.

Καρδιολογικά προβλήμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και μια εβδομάδα μη ποιοτικού ύπνου μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών επιπλοκών, καθώς επηρεάζονται τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση tablet, υπολογιστών και κινητών, λίγο πριν τον ύπνο. Επίσης πρέπει να κοιμόμαστε σε σκοτεινό δωμάτιο και να φροντίζουμε να αναπαυόμαστε λίγο περισσότερο, όποτε έχουμε ελεύθερο χρόνο. Τέλος, επενδύστε σε ένα καλό μαξιλάρι και στρώμα. Θα καταλάβετε σύντομα ότι άξιζε τον κόπο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα