Αντιγριπικό εμβόλιο: Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σύμφωνα με μελέτη

Μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν όσοι εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη. Η ετήσια εμβολιαστική κάλυψη κατά των ιών της γρίπης φέρεται να προστατεύει τον οργανισμό από ισχαιμικό επεισόδιο, που προκαλείται από μπλοκάρισμα της ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Φρανσίσκο ντε Αμπάχο του Πανεπιστημίου της Αλκαλά, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 14.322 ανθρώπους άνω των 40 ετών που είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό και 71.610 που δεν είχαν πάθει.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης, είχαν 12% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό, αφού πρώτα ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, η χοληστερίνη και κυρίως η ηλικία. Την ίδια ώρα, το εμβόλιο κατά της πνευμονίας δεν βρέθηκε να έχει ανάλογη θετική επίπτωση στον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όμως υπό διερεύνηση βρίσκεται κατά πόσο ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι ενός εγκεφαλικού.

Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι όσοι έκαναν αντιγριπικό εμβόλιο, έχουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Για να προσδιοριστεί πάντως κατά πόσο αυτό όντως οφείλεται στην προστατευτική επίπτωση του ίδιου του εμβολίου ή σε άλλους παράγοντες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο Δρ. Αμπάχο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα