Αυτό είναι το καλύτερο τυρί για να έχετε υγιή καρδιά

Το τυρί είναι από τα πιο αγαπημένα γαλακτομικά προιόντα που μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή να συνοδεύσει το γεύμα, την σαλάτα ή ένα σάντουιτς. Σίγουρα θα το έχετε συνδυάσει και με ένα όμορφο πιάτο μία βραδιά του καλοκαιριού, απολαμβάνοντας το κρασί σας με αγαπημένα πρόσωπα.

Ωστόσο, όταν εστιάζετε στην υγεία της καρδιάς σας, κάποια τυριά είναι απαγορευτικά. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Chen Heck, «ορισμένες τροφές, όπως αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αντίθετα, μια διατροφή με βάση τα φυτά, πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς».

Αν και το τυρί μπορεί να έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, τα καλά νέα είναι ότι: «μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά», προσθέτει ο καρδιολόγος.

Μια μελέτη του 2022 στο Nutrients διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τυρί είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για αυτό το θέμα. Ο Δρ. Heck, τονίζει ότι υπάρχουν προειδοποιήσεις για την κατανάλωση τυριού, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά.

«Το τυρί που επιλέγετε, δεν πρέπει να είναι πολύ πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο και να τρώγεται με μέτρο», λέει.

Ποιο τυρί είναι καλό για την υγεία της καρδιάς σύμφωνα με τον καρδιολόγο

Η μοτσαρέλα είναι ένα από τα καλύτερα τυριά που μπορείτε να προσθέσετε σε ένα υγιεινό γεύμα για την καρδιά. «Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου και περιέχει ακόμη και προβιοτικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού. Η φρέσκια μοτσαρέλα είναι επίσης χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο από άλλα τυριά».

Σχεδόν 28 γραμμάρια μοτσαρέλα περιέχει περισσότερα από έξι γραμμάρια πρωτεΐνης, 143 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, 138 χιλιοστόγραμμα νατρίου και περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Οι δίαιτες, χαμηλότερες σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά είναι σίγουρα απαραίτητες για την υγεία της καρδιάς. Μια τέτοια δίαιτα, η δίαιτα DASH, δεν δίνει έμφαση στο νάτριο και το λίπος, ενώ δίνει προτεραιότητα στα προϊόντα και τις άπαχες πρωτεΐνες. Μια μελέτη του 2023 πρότεινε ότι η εμμονή σε αυτό μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια παρόμοια δίαιτα, η Μεσογειακή, η οποία δεν επικεντρώνεται τόσο στη μείωση του νατρίου, θεωρείται επίσης υγιεινή για την καρδιά, ειδικά για τις γυναίκες, σύμφωνα με μια συστημική ανασκόπηση του 2023.

Ο Δρ Chen λέει ότι το χαμηλότερο νάτριο και τα κορεσμένα λιπαρά της μοτσαρέλας την καθιστούν καλύτερη επιλογή από άλλα τυριά.

Επιπλέον, η μοτσαρέλα προσθέτει στην ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι δομικό στοιχείο για το σώμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια και διατήρηση βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία (όπως τα καρδιαγγειακά). Γενικά, το USDA συνιστά ο μέσος ενήλικας άνδρας να καταναλώνει 34 έως 56 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως και ο μέση ενήλικη γυναίκα, 34 έως 46 γραμμάρια ημερησίως.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δρ. Chen Heck εξηγεί ότι πρέπει να διαβάζετε τα διατροφικά στοιχεία στην ετικέτα της μοτσαρέλας που επιλέγετε, καθώς ο αριθμός νατρίου μπορεί να ποικίλλει. «Είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τα τυριά μοτσαρέλα με πολύ νάτριο, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, μεταξύ άλλων επιπτώσεων».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα