Ορισμένα γεύματα δεν αφήνουν μόνο ένα σημάδι στο πιάτο σας, αλλά και μια δυσάρεστη οσμή στο σώμα σας. Η φρεσκάδα μπορεί να χαθεί ακόμη και με τέλεια υγιεινή. Ποιες τροφές αλλοιώνουν σιωπηλά τη φυσική μυρωδιά του δέρματός σας και γιατί συμβαίνει αυτό;
Η δυσάρεστη οσμή σώματος δεν είναι τυχαία και δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της εφίδρωσης. Είναι το τελικό αποτέλεσμα μεταβολικών διεργασιών που συμβαίνουν καθημερινά. Όταν το σώμα χωνεύει τις τροφές, σχηματίζονται ενώσεις, οι οποίες δεν αποβάλλονται μόνο μέσω των ούρων ή των κοπράνων – ένα σημαντικό μέρος τους αποβάλλεται επίσης μέσω του δέρματος, του ιδρώτα και της αναπνοής.
Ορισμένες τροφές είναι πιο προβληματικές από άλλες. Περιέχουν συστατικά που, όταν διασπώνται, μετατρέπονται σε πτητικά μόρια με δυσάρεστη οσμή. Το σώμα τα αποβάλλει με φυσικό τρόπο, αλλά η επίδρασή τους μπορεί να επηρεάσει την αντιληπτή φρεσκάδα, ακόμη και αν ακολουθείτε μία άψογη υγιεινή.
5 τροφές που προκαλούν κακοσμία σώματος
Ψάρια και θαλασσινά
Οι πρωτεΐνες των ψαριών και συγκεκριμένες ενώσεις, όπως η χολίνη, μεταβολίζονται στον οργανισμό ορισμένων ατόμων σε ουσίες με έντονη οσμή ψαριού. Αυτή μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του δέρματος και της αναπνοής.

Αν και το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο, δεν μπορεί να αγνοηθεί εντελώς. Ακόμη και σε άτομα χωρίς μεταβολικές διαταραχές, μπορεί να εμφανιστεί μια αισθητή οσμή σώματος που θυμίζει χαλασμένα θαλασσινά έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα με ψάρια και θαλασσινά.
Λαχανικά που περιέχουν φυσικές ενώσεις θείου
Λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, θεωρούνται μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, αλλά περιέχουν φυσικές ενώσεις θείου. Αυτές διασπώνται σε αέρια κατά την πέψη, τα οποία έχουν μια δυσάρεστη οσμή.

Όταν το σώμα ιδρώνει, οι ουσίες αυτές μπορούν να περάσουν στο δέρμα και να δημιουργήσουν ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα. Εάν τέτοιες τροφές καταναλώνονται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, η οσμή μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μπαχαρικά που έχουν δυσάρεστη οσμή
Τα ισχυρά, αρωματικά μπαχαρικά, όπως το κάρυ, το κύμινο και άλλα ανατολίτικα μείγματα περιέχουν πτητικές ενώσεις που περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται με τον ιδρώτα.

Αν και τα φαγητά με αυτά τα καρυκεύματα μπορεί να μυρίζουν υπέροχα στο πιάτο, η οσμή του σώματός σας δεν αναπτύσσεται πάντα με τον ίδιο ευχάριστο τρόπο. Μπορεί να παραμείνει μια παγιδευμένη νότα, η οποία, αναμεμειγμένη με τον ιδρώτα, μετατρέπεται σε κάτι δυσάρεστο.
Το κόκκινο κρέας και η σιωπηλή επίδρασή του
Οι πρωτεΐνες του κόκκινου κρέατος διασπώνται στο σώμα σε αμινοξέα, τα οποία, όταν έρχονται σε επαφή με βακτήρια στο δέρμα, προκαλούν χαρακτηριστικές, συχνά έντονες οσμές.

Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταβολίσει το κρέας μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα απελευθέρωσης οσμών είναι μεγαλύτερη και πιο έντονη. Η τακτική, συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος στη διατροφή μπορεί να επηρεάζει την οσμή του σώματος περισσότερο από ό,τι συχνά θεωρείται.
Σόγια
Τα προϊόντα σόγιας, καθώς και τα φιστίκια και ορισμένα όσπρια, περιέχουν συστατικά που διασπώνται σε ξεχωριστές ενώσεις σε ορισμένους ανθρώπους. Εάν υπάρχουν προβλήματα με τον μεταβολισμό ορισμένων αμινών, το σώμα μπορεί να απελευθερώσει μια οσμή που είναι ανιχνεύσιμη πολύ μετά το γεύμα. Παρόλο που αυτές είναι ως επί το πλείστον σπάνιες αντιδράσεις, εξακολουθούν να επηρεάζουν την αντίληψη της όσφρησης.

Η φρεσκάδα ξεκινά από το πιάτο
Η οσμή του σώματος δεν είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί μόνο με αποσμητικό ή ντους. Ο αντίκτυπος της διατροφής είναι πραγματικός και αισθητός. Όποιος θέλει να παραμείνει φρέσκος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να δίνει προσοχή στα πιάτα που απολαμβάνει.
Η κακοσμία του στόματος δεν συμβαίνει αμέσως, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε διάστημα ωρών ή και ημερών. Μια ισορροπημένη διατροφή σημαίνει και μια ισορροπημένη οσμή – και αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυστηρή δίαιτα, απλώς με μερικές προσεκτικές επιλογές.