Βασίλισσα Ελισάβετ: Ειδικές συστάσεις σε ξένους ηγέτες και βασιλείς που θα παραστούν στην κηδεία της
Photo Jane Barlow - WPA Pool/Getty Images

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί τοπική ώρα.

Ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να ακολουθήσουν πεζή το φέρετρο όπως ακριβώς έκαναν στην κηδεία της Diana, αλλά και του πρίγκιπα Φίλιππου. Ο στρατός θα παραταχθεί στους δρόμους και θα συμμετάσχει επίσης στην πορεία. Η ακολουθία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, το φέρετρο της βασίλισσας θα φθάσει απόψε στο Λονδίνο και θα μεταφερθεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ ήδη δεκάδες είναι οι Βρετανοί που κατασκηνώνουν απέξω για να βρουν τις καλύτερες θέσεις.

Στην πρώτη κρατική κηδεία μέσα σε επτά δεκαετίες, αναμένεται να προσέλθουν αρχηγοί κρατών αλλά και βασιλιάδες και βασίλισσες από ολόκληρη την Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν ιδιωτική, στρατιωτική κηδεία.

@RoyalFamily/twitter

Και ενώ οι ισχυρότεροι άντρες και γυναίκες του πλανήτη αγωνίζονται για θέσεις στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, καθώς υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί για το ποιος μπορεί να μπει στην εκκλησία των 2.000 παριστάμενων, οι συστάσεις που έχουν απευθύνει οι βρετανικές Αρχές προς τους προσκεκλημένους προκαλούν κάποιες εντάσεις.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους ηγέτες και τα μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης να πάρουν εμπορικές πτήσεις ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στο Χίθροου, ενώ θα τους μεταφέρουν λεωφορεία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

queen
instagram/theroyalfamily

Επίσης, όσοι επιμένουν να πάρουν ιδιωτικά τζετ, καλούνται να χρησιμοποιήσουν λιγότερο εμπορικά αεροδρόμια γύρω από το Λονδίνο. Ακόμη, απαγορεύονται τα ελικόπτετα “λόγω του αριθμού των πτήσεων που είναι προγραμματισμένες εκείνη την ώρα”Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία του, αν και τίθεται θέμα ασφαλείας, καθώς δεν μπορεί να ταξιδέψει με εμπορική πτήση ούτε να πάρει λεωφορείο, και έτσι αναζητείται λύση.

Ανάμεσα στις επιβεβαιωμένες παρουσίες είναι αυτές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε και της συζύγου του, βασίλισσας Λετίθια, της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας,Τζασίντα Άρντερν, αλλά και του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας για τον οποίο αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη του θρόνου.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι στην κηδεία της βασίλισσας αναμένεται να παρευρεθούν κορυφαίες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένης της νέας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας και όλων των εν ζωή προκατόχων της. Όμως, με τόσους που επιθυμούν να παρευρεθούν, οι προσκλήσεις περιορίζονται σε μία ανά VIP συν τη/τον σύζυγό τους, αν έχουν. Προσκλήσεις για την κηδεία της βασίλισσας δεν έχουν σταλεί στη Μόσχα, στη Λευκορωσία και τη Μιανμάρ, ενώ το Ιράν θα εκπροσωπείται μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών, ανέφεραν πηγές του Ουάιτχολ. Οι προσκλήσεις σε άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων πρώην αρχηγών κρατών, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Αυτό σημαίνει ότι το ζεύγος των Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην καταφέρουν να βρεθούν στην κηδεία.

Οι βασιλικές παρουσίες

Όσον αφορά στους βασιλιάδες και τις βασίλισσες που αναμένεται να δώσουν το “παρών” στην κηδεία της Ελισάβετ, αυτοί αναλυτικά είναι: Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, ο βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf και η βασίλισσα Silvia της Σουηδίας, καθώς και ο βασιλιάς Harald V και η βασίλισσα Sonja της Νορβηγίας.

Επίσης, οι: Μέγας Δούκας Ερρίκος και Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Θηρεσία του Λουξεμβούργου, πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ και πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ και η Άννα Μαρία, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα