Βασίλισσα Camilla: H σύζυγος του Κάρολου πήρε τίτλο στην πρόσκληση της στέψης και οι θαυμαστές της Diana αντιδρούν
Photo by Samir Hussein/WireImage

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο, βασιλιάς ανακηρύχθηκε ο γιος της, πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Camilla να αποκαλείται πλέον βασιλική σύζυγος. Η στέψη θα γίνει στις 6 Μαΐου και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ιστορικό γεγονός.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα την επίσημη πρόσκληση στην τελετή στέψης του βασιλιά Κάρολου Γ’ και φυσικά δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η τεράστια αλλαγή τίτλου για τη σύζυγό του. Αντί για βασιλική σύζυγος πλέον αποκαλείται απλώς βασίλισσα και όπως μεταδίδουν τα βρετανικά Μέσα, η Camilla θα στεφθεί μαζί με τον Κάρολο ενώπιον 2.000 καλεσμένων και υπό το βλέμμα ολόκληρου του πλανήτη.

Η απόφαση των Ανακτόρων να αφαιρέσουν τη λέξη “σύζυγος” από την πρόσκληση δείχνει πόσο μακριά έχει φθάσει η Camilla, 75 ετών, από το να είναι η συκοφαντημένη “άλλη γυναίκα” στον γάμο του Κάρολου με την πριγκίπισσα Diana στο να γίνει πλέον βασίλισσα. Όταν η Camilla παντρεύτηκε τον Κάρολο το 2005, υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσε να γίνει η πρώτη σύζυγος ενός Βρετανού βασιλιά που δεν θα αποκαλείτο βασίλισσα.

Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο”, είχε πει η Diana, με σαφή αναφορά στην Camilla, σε μια εκρηκτική συνέντευξη στο BBC το 1995 – έναν χρόνο πριν πάρει διαζύγιο από τον Κάρολο και δύο χρόνια πριν από τον θάνατό της.

Έκτοτε, η Camilla έχει περάσει από τους τίτλους της ερωμένης, της συζύγου του Κάρολου, της πριγκιπικής συζύγου και της βασιλικής συζύγου. Τώρα θα γίνει επιτέλους βασίλισσα. “Αυτό που είναι εξαιρετικό είναι το ιστορικό της“, είπε ο βασιλικός εμπειρογνώμονας Richard Fitzwilliams σχετικά με την αλλαγή τίτλου, χαρακτηρίζοντας την πορεία της Camilla στον βασιλικό τίτλο περίπλοκη λόγω των “μοναδικών συνθηκών αυτού του συγκεκριμένου ερωτικού ταιριάσματος.”

Όταν ο Κάρολος και η Camilla παντρεύτηκαν το 2005, με βάση μία βασιλική συμφωνία η Camilla θα ήταν γνωστή ως “πριγκιπική σύζυγός” και όχι ως “βασιλική σύζυγος” όταν ο Κάρολος τελικά θα ανέβαινε στον θρόνο. Η συμφωνία αυτή οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις ευαισθησίες σχετικά με το ειδύλλιο του ζευγαριού και τη δημόσια οργή για τη σχέση τους, εξήγησε ο Fitzwilliams.

Μέχρι τότε, η Βρετανία δεν είχε ποτέ πριγκιπική σύζυγο, είπε ο Fitzwilliams. Αλλά εκείνη την εποχή, “απλά δεν θα ήταν αποδεκτό να ανακοινωθεί ότι θα γινόταν μια μέρα βασίλισσα”, πρόσθεσε. Χαρακτηρίζοντας τον τίτλο της βασιλικής συζύγου ως αδέξιο, ο βασιλικός εμπειρογνώμονας είπε ότι “τώρα είμαστε σε μια εποχή που ειλικρινά πρέπει να έχει έναν συμβατό τίτλο.

Όταν ο Κάρολος παντρεύτηκα με την Camilla μόνο το 7% των Βρετανών θεωρούσαν ότι αυτή θα γινόταν βασίλισσα. Το 2010 σε τηλεοπτική συνέντευξη, ακόμη και ο ίδιος ο Κάρολος εμφανίστηκε αβέβαιος για τον τίτλο της συζύγου του όταν ρωτήθηκε αν αυτή θα γινόταν τελικά βασίλισσα. “Λοιπόν, καλά, θα το δούμε, έτσι δεν είναι;” είχε πει εκείνη την εποχή, αλλά τον Φεβρουάριο του 2022 ήρθε η παρέμβαση από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Σε δήλωσή της για τα 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο, η αείμνηστη βασίλισσα είχε πει ότι ήθελε η Camilla να είναι γνωστή ως βασιλική σύζυγος όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς. “Είναι η ειλικρινής επιθυμία μου ότι, όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Camilla να είναι γνωστή ως βασιλική σύζυγος, καθώς συνεχίζει τη δική της πιστή υπηρεσία”, είχε γράψει η Ελισάβετ.

Μετά τον θάνατό της, τον Σεπτέμβριο του 2022 πράγματι, η Camilla έγινε βασιλική σύζυγος ενώ ο Κάρολος βασιλιάς Ο Fitzwilliams σημείωσε ότι ο Κάρολος πέρασε χρόνια “θέτοντας σε λειτουργία την αποκατάσταση της Camilla“, μια διαδικασία που περιέγραψε ως μια “βήμα προς βήμα” κίνηση που τελικά απέδωσε καρπούς. Από τότε που παντρεύτηκε τον Κάρολο, η Camilla έχει γίνει προστάτιδα σε περίπου 100 φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς. Είναι μια εξέχουσα φωνή κατά της ενδοοικογενειακής βίας και εδώ και καιρό υπερασπίζεται τις γυναίκες, τα ζώα και τις τέχνες.

Η δημοτικότητά της αυξήθηκε σταδιακά και βασιλικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ορισμένοι Βρετανοί την αντιμετωπίζουν ακόμη και με στοργή, καθώς πολλοί τη βλέπουν ως τη σταθερή ηρεμία στο πλευρό του Κάρολου και αισθάνονται ότι έχει κερδίσει τη θέση της ως βασίλισσα, δήλωσε ο Fitzwilliams.

Είναι ένα ιδανικό ζευγάρι“, είπε. Ενώ κάποιοι στη βρετανική κοινωνία μπορεί να μην αποδεχθούν ποτέ την Camilla ως βασίλισσα από αφοσίωση στην Diana, σημείωσε, άλλοι σαφώς την εκτιμούν καθώς “απλώς συνέχισε” με τον ρόλο της υποστηρίζοντας τον Κάρολο, είπε.

Τα ταμπλόιντ έσπευσαν να σχολιάσουν αμέσως την αλλαγή του τίτλου. “Η νέα μας βασίλισσα” ήταν το πρωτοσέλιδο της Sun, ενώ η Daily Mail ήταν ποιητική στην περιγραφή της στιγμής. “Με την κίνηση μιας πένας, το τελευταίο απομεινάρι της προηγούμενης ιδιότητας της Camilla γίνεται ιστορική υποσημείωση”, ήταν το πρωτοσέλιδο της Τετάρτης.

Οι αντιδράσεις των θαυμαστών της Diana

Η αλλαγή αυτή, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή με… ενθουσιασμό από τους θαυμαστές της Diana. Μάλλον, το ακριβώς αντίθετο. Η Camilla δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από χρήστες των social media, που έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι η βασίλισσα ήταν η ερωμένη του Κάρολου και υπεύθυνη για τη διάλυση του γάμου της πριγκίπισσας Diana.

H ίδια η Diana στη συνέντευξη στο BBC Panorama το 1995, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό της να γίνεται βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή το “κατεστημένο” στο οποίο παντρεύτηκε δεν το επιθυμούσε αυτό.

Σχολίασε επίσης ότι ο τότε σύζυγός της Κάρολος θα έβρισκε επίσης τον τίτλο του βασιλιά “ασφυκτικό” και “θα του έφερνε τεράστιους περιορισμούς”. Παράλληλα είχε πει ότι δεν θεωρούσε ότι θα γινόταν ποτέ βασίλισσα, αλλά “θα ήθελα να είμαι η βασίλισσα των καρδιών των ανθρώπων, αλλά δεν βλέπω τον εαυτό μου να είναι η βασίλισσα αυτής της χώρας”, είχε σημειώσει και είχε προσθέσει: “Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να γίνω βασίλισσα, και όταν λέω “άνθρωποι”, εννοώ το κατεστημένο στο οποίο παντρεύτηκα, επειδή έχουν αποφασίσει ότι δεν μπορώ να γίνω βασίλισσα.”

“Diana, στα 19 της με τη φίλη της Camilla. Mία μέρα στους αγώνες, παρακολουθώντας τον τότε αρραβωνιαστικό της Diana, Κάρολο να αγωνίζεται. Όλη την ώρα η Camilla πηδ@#$ταν με τον Κάρολο. Ούτε φίλη, ούτε κυρία, ούτε βασίλισσα” ήταν το σκληρό σχόλιο μίας χρήστριας του Twitter ενώ μια άλλη πρόσθεσε:

Η πριγκίπισσα Diana θα έπρεπε να είναι βασίλισσα”

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα