Tζένη Καρέζη: Η σπάνια φωτογραφία με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση το 1961 – Υπήρξε μεγάλη θαυμάστριά του

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια σπάνια φωτογραφία της Τζένης Καρέζη με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Όπως αναφέρει η αγαπημένη ηθοποιός υπήρξε μεγάλη θαυμάστρια του σπουδαίου ερμηνευτή.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του:

Η Τζένη Καρέζη το βράδυ της πρεμιέρας του νυχτερινού κέντρου “Μυρτιά” στο Καλαμάκι το καλοκαίρι του 1961 για να απολαύσει το πρόγραμμα στο οποίο επικεφαλής είναι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (φωτογραφία). Η αγαπημένη ηθοποιός υπήρξε μεγάλη θαυμάστρια του σπουδαίου ερμηνευτή τον οποίο επιλέγει και ένα χρόνο αργότερα στον γάμο της με τον Ζάχο Χατζηφωτίου για να αναλάβει το μουσικό πρόγραμμα στην δεξίωση που ακολουθεί στο ξενοδοχείο Auberge στην Βαρυμπόμπη.

Το συγκεκριμένο καλοκαίρι στην θρυλική “Μυρτιά” της οποίας το όνομα εμπνέεται ο Μίκης Θεοδωράκης από την αγαπημένη του σύζυγο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το εμβληματικό έργο “Επιτάφιος” σε μουσική του συνθέτη και ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Την βραδιά της πρεμιέρας γίνεται πραγματικά το αδιαχώρητο όπου η σύμπραξη της μεγάλης μουσικής με την μεγάλη ποίηση δημιουργούν ένα μαγικό αποτέλεσμα που ταξιδεύει το κοινό σε μια υπέροχη ατμόσφαιρα μόνο με το φως των κεριών.

Τον Φεβρουάριο του 1960 ο Μίκης επιστρέφει από το Παρίσι και αποφασίζει να ασχοληθεί με την ανανέωση του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού ξεκινώντας με τον “Επιτάφιο” όπου προκαλεί επανάσταση με την μελοποιημένη ποίηση που αναδεικνύει το έργο μεγάλων ποιητών, διαμορφώνοντας παράλληλα και την εξέλιξη του συγκεκριμένου μουσικού είδους στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς δίνει το ποιητικό έργο στον Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος το ενορχηστρώνει με την φωνή της Νάνας Μούσχουρη. Η ρομαντική και αισθαντική ματιά του τελευταίου δεν ενθουσιάζει τον Μίκη και αποφασίζει επιλέγοντας την δωρική φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση να κυκλοφορήσει ένα μήνα μετά, τον δικό του “Επιτάφιο” με τον Μανώλη Χιώτη στο μπουζούκι.

Ο “Σερ Μπιθι” όπως εύστοχα τον χαρακτήρισε ο θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μουσικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα όπου μέσα από μνημειώδεις ερμηνείες κατάφερε να αποτελέσει την μουσική γέφυρα ώστε οι στίχοι κορυφαίων Ελλήνων ποιητών να γίνουν γνωστοί και αγαπημένοι στα πέρατα του κόσμου και να αγγίξουν δημιουργώντας χιλιάδες συναισθήματα την ψυχή των ανθρώπων.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα