Tom Cruise: Στο πλευρό των ηθοποιών – Το ηχηρό όνομα στις διαπραγματεύσεις, ενώ η ιστορική απεργία συνεχίζεται
Credit: Chris Harvey / Shutterstock

O Tom Cruise συμμετείχε στη διαπραγματευτική διαδικασία προτού οι ηθοποιοί της SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-Σωματείο Ηθοποιών Αμερικής) ξεκινήσουν την ιστορική απεργία τους την περασμένη εβδομάδα, με τον σταρ να κάνει την έκπληξη ως ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα του χώρου του κινηματογράφου που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Ο 61χρονος σταρ εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης μέσω Zoom μεταξύ της SAG-AFTRA και της Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP- Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης) τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Hollywood Reporter.

Έκανε την εμφάνισή του για να προσπαθήσει να πείσει την AMPTP, η οποία εκπροσωπεί τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά δίκτυα, τα στούντιο και τις υπηρεσίες streaming, να εξετάσει τις θέσεις των ηθοποιών σχετικά με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη δουλειά τους.

Ο Cruise, ο οποίος σταμάτησε τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας “Mission: Impossible” μετά την ανακοίνωση της απεργίας, θέλησε επίσης να ασχοληθεί με τη θέση σχετικά με τους κασκαντέρ.

Σημειώνεται πως οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ απεργούν για πρώτη φορά έπειτα από 43 χρόνια ενώ ένα από τα αιτήματά τους είναι η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Το SAG-AFTRA απέτυχε να συμφωνήσει στην καλύτερη προστασία των μελών του από την Τεχνητή Νοημοσύνη και προειδοποίησε ότι “η AI αποτελεί απειλή για τα δημιουργικά επαγγέλματα.”

Ο Duncan Crabtree-Ireland, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής διαδικασίας εκ μέρους της SAG-AFTRA επέκρινε τους παραγωγούς για τις προτάσεις τους σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, λέγοντας πως οι επικεφαλής των στούντιο είχαν ζητήσει τη δυνατότητα να σκανάρουν τα πρόσωπα των καλλιτεχνών που δεν έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, να τους καταβάλουν αμοιβή μιας ημέρας και στη συνέχεια να μπορούν να κατέχουν και να χρησιμοποιούν το ομοίωμά τους “για το υπόλοιπο της αιωνιότητας, σε όποιο έργο θέλουν, χωρίς συναίνεση και καμία αποζημίωση” σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν και το σωματείο έχει κατά καιρούς καλέσει τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, πιστεύεται ότι ο Cruise είναι το πιο ηχηρό όνομα που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα.

Αυτό έρχεται, επίσης, λίγες ώρες αφότου ο μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης Barry Diller δήλωσε ότι κορυφαίοι κινηματογραφικοί αστέρες, όπως ο Cruise, πρέπει να δεχτούν περικοπές μισθών περίπου 25% για να βοηθήσουν τη βιομηχανία να επιβιώσει.

Ο Cruise ζήτησε, επίσης, από την AMPTP να επιτρέψει στους ηθοποιούς να συνεχίσουν την προώθηση των ταινιών τους μετά την απεργία, λόγω της “εύθραυστης κατάστασης των κινηματογραφικών αιθουσών” μετά την πανδημία COVID-19. Φέρεται να υπενθύμισε στο σωματείο ότι η προώθηση των ταινιών τους είναι, “σημαντική” και για τους ηθοποιούς.

Το τριετές συμβόλαιο της SAG-AFTRA με την AMPTP έληξε την 1η Ιουλίου, ωστόσο συμφωνήθηκε παράταση, με τη νέα προθεσμία να λήγει στις 12 Ιουλίου. Ακόμη και με 12 ακόμη ημέρες για να βρεθεί κοινός τόπος, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία έως τις 11:59 μ.μ. PST στις 12 Ιουλίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ηθοποιοί της SAG-AFTRA και άλλοι καλλιτέχνες να προχωρήσουν σε απεργία, ακολουθώντας την απεργία των σεναριογράφων-συγγραφέων (WGA) της Αμερικής από τις 2 Μαΐου.

Η AMPTP δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ούτε μία φορά από τότε που ξεκίνησε η απεργία της WGA, με πολλούς να αναμένουν ότι αυτό το αδιέξοδο θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεάσει την τηλεοπτική σεζόν του φθινοπώρου, την περίοδο των βραβείων και πολλά άλλα.

Όσο για τον Cruise, γυρνούσε το Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 28 Ιουνίου 2024.

Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή πιθανότατα θα αλλάξει, καθώς η παραγωγή έχει σταματήσει μετά την απεργία της SAG-AFTRA την περασμένη εβδομάδα.

Τα νέα για τον Cruise έρχονται λίγες ώρες μετά την πρόταση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Paramount και συνιδρυτή του δικτύου Fox, Barry Diller, ότι ολόκληρη η κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία θα μπορούσε κάλλιστα να καταρρεύσει χωρίς αυστηρές αλλαγές σε αυτό που αποκάλεσε “τέλεια καταιγίδα.”

Ο 81χρονος Diller εμφανίστηκε στο Face the Nation του CBS την Κυριακή, όπου πρότεινε να μειωθούν οι αμοιβές κορυφαίων ηθοποιών, όπως ο Cruise, κατά 25%.

Όλοι είναι πιθανώς υπερπληρωμένοι στην κορυφή. Η μία ιδέα που είχα είναι να πω, ως μέτρο καλής πίστης, ότι τόσο τα στελέχη όσο και οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί θα πρέπει να κάνουν περικοπή μισθού 25% για να προσπαθήσουν να μειώσουν τη διαφορά μεταξύ αυτών που αμείβονται υψηλά και αυτών που δεν αμείβονται‘, πρότεινε ο Diller.

Αν και δεν ανέφερε ονομαστικά τον Cruise, είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς, έχοντας κερδίσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια στην καριέρα του, ενώ η τρέχουσα καθαρή του αξία εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια δολάρια. Ο Diller δήλωσε ότι η βιομηχανία ψυχαγωγίας αντιμετωπίζει “απόλυτη κατάρρευση” αν η απεργία δεν επιλυθεί σύντομα και ότι ο κόσμος θα αρχίσει να αποσύρει τις συνδρομές του στο streaming επειδή “δεν θα υπάρχει τίποτα να παρακολουθήσει.”

Αυτό που θα συμβεί είναι, αν στην πραγματικότητα, δεν διευθετηθεί έως τα Χριστούγεννα περίπου, τότε του χρόνου, δεν θα υπάρχουν πολλά προγράμματα για κανέναν να παρακολουθήσει“, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προθεσμία διευθέτησης την 1η Σεπτεμβρίου.

Έτσι, θα δείτε να αποσύρονται οι συνδρομές, γεγονός που θα μειώσει τα έσοδα όλων αυτών των κινηματογραφικών εταιρειών, των τηλεοπτικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προγράμματα. Και ακριβώς τη στιγμή, που διευθετείται η απεργία που θέλετε να ξαναβγείτε, δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα” είπε και πρόσθεσε:

Είχατε τον Covid, το οποίο έστειλε τον κόσμο στα σπίτια του για να παρακολουθήσει τηλεόραση μέσω streaming και σκότωσε τους κινηματογράφους. Είχατε τα αποτελέσματα των τεράστιων επενδύσεων στο streaming, τα οποία προκάλεσαν όλες αυτές τις απώλειες για όλες αυτές τις εταιρείες που τώρα περιορίζονται. Έτσι, αυτή τη στιγμή, είναι το είδος της τέλειας καταιγίδας.”

Περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια εισέπραξαν τα στελέχη του Χόλιγουντ το 2021, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 50% σε σχέση με το 2018. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται ο επικεφαλής της Warner Bros Discovery David Zaslav, ο οποίος κέρδισε περισσότερα από 498 εκατομμύρια δολάρια από το 2018 έως το 2022.

Η απεργία είναι η πρώτη φορά που οι ηθοποιοί του κινηματογράφου και της τηλεόρασης προβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από το 1980 και η πρώτη φορά που δύο μεγάλα συνδικάτα του Χόλιγουντ απεργούν ταυτόχρονα από το 1960.

Η τελευταία φορά που ηθοποιοί και συγγραφείς ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στα στελέχη του Χόλιγουντ ήταν το 1960, όταν η Marilyn Monroe βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της και ο Ronald Reagan ήταν επικεφαλής του σωματείου των ηθοποιών.

Σύμφωνα με τους κανόνες μιας απεργίας, τα μέλη της SAG-AFTRA δεν θα μπορούσαν να γυρίσουν καμία ταινία ή τηλεοπτική σειρά, να λάβουν μέρος σε δημοσιογραφικές ή κινηματογραφικές πρεμιέρες ή να προωθήσουν οτιδήποτε στο Comic-Con του Σαν Ντιέγο αυτόν τον μήνα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα