Το Balenciaga μπουφάν του Πάπα ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης – Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό όμως;
Credit: Reddit

Τα ρούχα του Πάπα έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τον συμβολισμό πίσω από καθένα από αυτά. Για παράδειγμα τα δερμάτινα loafers του πρέπει να είναι κόκκινα, για να συμβολίζουν το αίμα των μαρτύρων. Το αυτοκίνητο που οδηγεί συχνά είναι ειδικά τροποποιημένο ώστε να μπορεί να σηκώνεται όρθιος για να χαιρετήσει τους πιστούς που συγκεντρώνονται για να τον δουν.

Έτσι όταν τo προηγούμενο Σαββατοκύριακο έκανε την εμφάνισή της στα social media μια φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου με λευκό, μοντέρνο μπουφάν Balenciaga, οι αντιδράσεις ήταν πολλές, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούσε να φορά τον σταυρό στο στήθος και το zucchetto καπελάκι του.

Τα σχόλια ήταν καυστικά, ενώ εμφανίστηκε ακόμα και ένα διάγραμμα Venn με το «τι μπορεί να φορούσε ο Πάπας για να ζεσταθεί μία κρύα μέρα» και «τι φορούν τα πλουσιότερα 26χρονα στο SoHo αυτήν τη στιγμή».

Το παλτό, για όποιον θα ήθελε να αντιγράψει το look, μοιάζει με το μακρύ γυναικείο puffer CB Down του οίκου Balenciaga αξίας 3.550 δολαρίων καθώς και με το Duvet Jumbo Peter Coat του Rick Owens, αξίας 3.000 δολαρίων. Και τα δύο είναι μαύρα, αλλά θα φανταζόταν κανείς ότι οι σχεδιαστές, όπως και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που κατασκευάζουν κάθε νέο popemobile, θα μπορούσαν να επιτρέψουν μερικές τροποποιήσεις αν ζητούσε το ζητούσε ο ίδιος ο Πάπας.

Στην πραγματικότητα όμως ο Πάπας δεν φόρεσε ποτέ Balenciaga! Πρόκειται για μια ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, η οποία ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά τις fake φωτογραφίες της σύλληψης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump που έγιναν επίσης viral.

Ένας 31χρονος οικοδόμος από το Σικάγο είχε την ιδέα να δημιουργήσει τις εικόνες, ενώ είχε φάει «μαγικά» μανιτάρια και τη μοιράστηκε πρώτα στο Reddit, που λίγες ώρες αργότερα τον τιμώρησε με ban. Ήταν όμως πολύ αργά. «Απλώς σκέφτηκα πως θα είχε πλάκα να δούμε τον Πάπα με ένα αστείο μπουφάν», δήλωσε.

Η τεχνητή νοημοσύνη μάς γλέντησε όλους. Και δύο φορές σε έναν μήνα είναι πολύ.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος  Ryan Broderick περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που συνέβη. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που καλό θα ήταν να πάρουμε πιο σοβαρά γιατί πέρα από τα διασκεδαστικά memes, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο ακόμα και καταστροφικό.

«Ο Balenciaga Pope είναι η πρώτη πραγματική υπόθεση μαζικής παραπληροφόρησης με Τεχνητή Νοημοσύνη».

Ναι, ξαφνικά φαίνεται πολύ προφανές πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προπαγάνδας, πώς θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε εργαλείο αποσταθεροποίησης, ένα επικίνδυνο όπλο αν βρεθεί σε λάθος χέρια.

«Το meme πιθανότατα έγινε viral λόγω της αβεβαιότητας για το αν ήταν αληθινό ή ψεύτικο», είπε ο Arvind Narayanan, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον που μελετά την τεχνητή νοημοσύνη. «Επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτό το είδος τεχνολογίας, θα είναι σημαντικό για τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Twitter, το Instagram και το Reddit να αναπτύξουν καλύτερα εργαλεία για τη γρήγορη επισήμανση της παραπληροφόρησης», είπε. «Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε ποτέ ξανά να υποθέσουμε ότι μια εικόνα είναι αυθεντική επειδή φαίνεται ρεαλιστική».

Είναι όμως αυτονόητο στον απλό χρήστη;

Το περιστατικό στάθηκε καλή αφορμή για τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων να θυμηθούν και φυσικά να μοιραστούν προηγούμενα γεγονότα-απάτες που δε συνέβησαν ποτέ πραγματικά, αποδείξεις ότι τα deepfakes σίγουρα έχουν κοροϊδέψει τους ανθρώπους ξανά στο παρελθόν: ένα ψεύτικο βίντεο της «μεθυσμένης» Nancy Pelosi το 2019, μια «ανακοίνωση» του Mark Zuckerberg σχετικά με τις διαφημίσεις στο Facebook, επίσης το 2019, κ.α.

Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη είναι απεριόριστες και ξεπερνούν κατά πολύ τη δημιουργία ενός «αστείου» πάπα στα social, με τις εφαρμογές της να τίθενται στις υπηρεσίες πολλαπλών επιστημών. Και αυτή ακριβώς η τεράστια δύναμη της, είναι που προϋποθέτει και μεγάλη ευθύνη.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα