Τιτανικός: Ποσό-μαμούθ για το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη
To ρολόι τσέπης του πλουσιότερου επιβάτης του Τιτανικού
Credit: Henry Aldridge & Son Ltd / Instagram

Ένα ρολόι τσέπης που ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού πωλήθηκε σε δημοπρασία στην Αγγλία αντί 1,46 εκατ. δολ., σπάζοντας το ρεκόρ για αντικείμενο που συνδέεται με την τραγωδία του 1912, όπως ανακοίνωσε οίκος δημοπρασιών.

Ένας Αμερικανός αγοραστής κέρδισε στη μάχη των προσφορών για το χρυσό ρολόι τσέπης Waltham 14 καρατίων του John Jacob Astor IV, καταρρίπτοντας την εκτίμηση του οίκου δημοπρασίας πριν από την πώληση, που ήταν 150.000 λίρες, σύμφωνα με τον οίκο Henry Aldridge & Son.

Το ρολόι, με χαραγμένα τα αρχικά JJA, βρέθηκε μαζί με το σώμα του Astor όταν ανασύρθηκε η σορός του, αρκετές ημέρες μετά τη βύθιση του Τιτανικού. Βρέθηκαν επίσης ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι, χρυσά και διαμαντένια μανικετόκουμπα, 225 λίρες σε αγγλικά χαρτονομίσματα και 2.440 δολάρια.

Ο Astor είναι γνωστός ως ο πλουσιότερος επιβάτης στο πλοίο R.M.S. Titanic και θεωρείτο ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο εκείνη την εποχή, με καθαρή αξία περίπου 87 εκατομμυρίων δολαρίων (που ισοδυναμεί με αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα)“, έγραψε ο οίκος δημοπρασιών.

Ο Astor βρισκόταν στον Τιτανικό μαζί με τη σύζυγό του, Madeleine. Ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων, ο οποίος ήταν γύρω στα 40, είχε παντρευτεί τη 18χρονη στις 11 Σεπτεμβρίου 1911, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Οι νεόνυμφοι έκαναν ένα παρατεταμένο ταξίδι του μέλιτος στην Ευρώπη και την Αίγυπτο, ενώ περίμεναν να κοπάσουν τα κουτσομπολιά για τον γάμο τους. Επέστρεφαν στις ΗΠΑ όταν ο Τιτανικός προσέκρουσε σε παγόβουνο στις 14 Απριλίου 1912.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Astor ρώτησε αν μπορούσε να ακολουθήσει τη σύζυγό του στη σωσίβια λέμβο, αναφέροντας την “ευαίσθητη κατάστασή” της. Αφού του είπαν ότι έπρεπε να περιμένει μέχρι να φύγουν όλες οι γυναίκες και τα παιδιά, ο Astor φέρεται να άναψε ένα τσιγάρο και να πέταξε τα γάντια του στη γυναίκα του. Πήγε να καπνίσει με τον συγγραφέα Jacques Futrelle, ο οποίος επίσης πέθανε όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός. Ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 1.500 που χάθηκαν στο ναυάγιο.

Η σορός του Astor – και το ρολόι του – ανασύρθηκαν από το ατμόπλοιο CS McKay-Bennett στις 22 Απριλίου. Η σύζυγός του επέζησε.

“Το ίδιο το ρολόι αποκαταστάθηκε πλήρως αφού επιστράφηκε στην οικογένεια του συνταγματάρχη Astor και φορέθηκε από τον γιο του, καθιστώντας το ένα μοναδικό μέρος της ιστορίας του Τιτανικού και ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ωρολογιακής ιστορίας που σχετίζονται με το πιο διάσημο πλοίο στον κόσμο”, σημείωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Η πώληση του ρολογιού τσέπης έρχεται καθώς και άλλα αντικείμενα από το διαβόητο ναυάγιο έχουν επίσης βγει στο σφυρί, με πιο πρόσφατη μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 16 Απριλίου 1912, στην οποία φαίνεται το παγόβουνο στο οποίο προσέκρουσε το πλοίο.

Τον Νοέμβριο, ένα σπάνιο μενού από το εστιατόριο της πρώτης θέσης του Τιτανικού πωλήθηκε σε δημοπρασία μαζί με ένα ρολόι τσέπης ενός άλλου άνδρα που έχασε τη ζωή του στην τραγωδία του 1912. Το μενού πωλήθηκε για περίπου 101.600 δολάρια. Το ρολόι τσέπης, που ανακτήθηκε από τον Ρώσο μετανάστη Sinai Kantor, πωλήθηκε για περίπου 118.700 δολάρια.

Πριν από τον θάνατό του, ο Astor ήταν μεγαλοεπιχειρηματίας, κτηματομεσίτης, επενδυτής, συγγραφέας και αντισυνταγματάρχης στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Ίδρυσε το ξενοδοχείο St. Regis στη Νέα Υόρκη, το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα. Ο Astor πιστώνεται επίσης με την εφεύρεση μιας πρώιμης μορφής κλιματισμού, που έβγαζε κρύο αέρα από τους αεραγωγούς του ξενοδοχείου στους τοίχους.

Ήταν ο δισέγγονος του John Jacob Astor, ενός εμπόρου γούνας που πέθανε το 1848 ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα