Τι σημαίνει «τον κακό σου τον καιρό και τον μαύρο σου τον φλάρο» – Το βίντεο της Finos Film για την… κακοκαιρία
Finos Film
Credit: Finos Film/Instagram

Με αφορμή την κακοκαιρία που σαρώνει μεγάλο μέρος της χώρας με χιόνια ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο, η Finos Film ετοίμασε ένα υπέροχο βίντεο με αξέχαστες ατάκες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Πιο χαρακτηριστική η φράση «τον κακό σου τον καιρό και τον μαύρο σου τον φλάρο» η οποία έχει τη δική της σημασία.

Όπως εξηγεί η Finos Film, η συγκεκριμένη φράση σημαίνει έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση για λανθασμένα συμπεράσματα και πράξεις.

Συγκεκριμένα, στη λεζάντα της ανάρτησης αναφέρεται:

«Η λαϊκή μας σοφία μέσα από τον φακό της Finos Film.

“Τον κακό σου τον καιρό” λέει ο λαός μας, και συνήθως συνοδεύεται με την φράση “και τον μαύρο σου τον φλάρο” ή “και τον ανάποδο σου”. Σημαίνει έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση για λανθασμένα συμπεράσματα & πράξεις.

Όπως λέει ο κ. Μπαμπινιώτης, φλάρος ήταν ο καλόγερος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αρχικά σήμαινε «αδελφός» και προέρχεται από την λατινική λέξη frater. Στη Σίφνο, όπου και υπήρχε πολύ έντονο το καθολικό στοιχείο, φλάρο λένε τη κεραμική καμινάδα με τρία στόμια για να βγαίνει ο καπνός. Με τον καιρό ο φλάρος μαύριζε από τον καπνό και θύμιζε τους καλόγερους με τα ράσα, οπότε οι χιουμορίστες Σίφνιοι ονόμασαν φλάρους τις καμινάδες, για να διακωμωδήσουν τους ιεραποστόλους που προσπαθούσαν να τους προσηλυτίσουν στον Παπισμό. Ο “κακός” ο φλάρος λοιπόν, προστάτευε από τα νερά της βροχής αλλά θα έπνιγε το σπίτι στους καπνούς, όταν άναβε ταυτόχρονα η φωτιά στο εσωτερικό για το καθημερινό μαγείρεμα».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα