Roger Waters: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας ο μπασίστας των Pink Floyd για τη “ναζιστική” στολή
Credit: Roger Waters/Instagram

Ο μπασίστας των Pink Floyd, Roger Waters, έχει τεθεί υπό έρευνα από τη γερμανική αστυνομία για υποκίνηση μίσους, αφού ντύθηκε με ναζιστική στολή στη διάρκεια συναυλίας στο Βερολίνο.

Ο Waters, 79 ετών, φορούσε μια μακριά, μαύρη καμπαρντίνα διακοσμημένη με κόκκινα περιβραχιόνια και μεταλλικά διακριτικά στον γιακά του που θύμιζαν αξιωματικό των SS, ενώ βρισκόταν στη σκηνή της Mercedes-Benz Arena την περασμένη εβδομάδα.

Στη διάρκεια της συναυλίας, πανό τύπου Γ’ Ράιχ κρεμόταν επίσης από τη σκηνή. Και τώρα, η αστυνομία του Βερολίνου δήλωσε ότι ερευνά τον Waters για την επιλογή του ντυσίματός του.

“Διεξάγουμε έρευνα με την υποψία της υποκίνησης δημόσιου μίσους, επειδή η ενδυμασία στη σκηνή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δοξάσει ή να δικαιολογήσει τη ναζιστική κυριαρχία, διαταράσσοντας έτσι τη δημόσια ειρήνη“, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Martin Halweg.

Η ενδυμασία μοιάζει με την ενδυμασία ενός αξιωματικού των SS”, πρόσθεσε ο Halweg.

Ο Waters είναι γνωστός φιλοπαλαιστινιακός ακτιβιστής, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για αντιεβραϊκές απόψεις. Στις συναυλίες του τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της περιοδείας του “This is Not a Drill”, αφήνει ένα μπαλόνι με τη μορφή γουρουνιού και χαραγμένο πάνω του το αστέρι του Δαβίδ να ίπταται πάνω από το κοινό.

Στη διάρκεια της συναυλίας την περασμένη εβδομάδα, μια οθόνη πίσω από τον Waters έδειχνε τα ονόματα της Άννας Φρανκ και της Shireen Abu Aklehh, της δημοσιογράφου του Al Jazeera που πυροβολήθηκε θανάσιμα πέρυσι, ενώ κάλυπτε μια επιδρομή των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας σε έναν παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων.

Η ορθόδοξη εβραϊκή ραββινική ένωση της Γερμανίας ζήτησε να απαγορευτεί η εμφάνιση του Waters στη Γερμανία – αλλά ο rocker συνεχίζει να αρνείται ότι είναι αντισημίτης και ότι μιλά μόνο κατά της ισραηλινής πολιτικής.

Και ορισμένοι αξιωματούχοι της πόλης έχουν προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να απαγορεύσουν στον Waters να εμφανιστεί στη Γερμανία λόγω των αμφιλεγόμενων απόψεών του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εμφάνισής του την περασμένη εβδομάδα, ο Waters προσπάθησε να κάνει συγκρίσεις μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και του σημερινού Ισραήλ, καθώς διπλασίασε την κριτική του για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από τη χώρα.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, προσποιήθηκε ότι πυροβολούσε με πολυβόλο στο πλήθος με τη ναζιστικής έμπνευσης στολή του – την οποία φορούσαν τα μέλη μιας φασιστικής οργάνωσης στην ταινία The Wall των Pink Floyd του 1982, η οποία αφηγείται την ιστορία ενός ροκά.

Μια οθόνη σε σχήμα σταυρού έδειχνε επίσης τα ονόματα της Άννας Φρανκ, που λέει ότι δολοφονήθηκε στη Γερμανία επειδή ήταν Εβραία και της Abu Aklehh, η οποία, σύμφωνα με την οθόνη, δολοφονήθηκε επειδή είναι Παλαιστίνια. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία της.

Ο Waters τραγούδησε επίσης το “Lay Down Jerusalem (If I Had Been God)”, ενώ η οθόνη πίσω του αναβόσβηνε το “F$%& the occupation”, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Bell Tower News Nicholas Potter, ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία την περασμένη εβδομάδα.

Αργότερα μεταμφιέστηκε σε kutiya, σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης κατά του Ισραήλ, ενώ στην οθόνη εμφανίστηκαν οι λέξεις “Παλαιστινιακά δικαιώματα.”

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα