Ρεκόρ πνιγμών στην Ελλάδα: Συμβουλές SOS για παιδιά και ηλικιωμένους

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα μέσα σε 45 ημέρες, με την Ελλάδα να καταγράφει 106 πνιγμούς μόνο για το καλοκαίρι του 2023 ενώ πέρσι συνολικά είχαν καταγραφεί 196 τέτοιοι θάνατοι.

Συγκεκριμένα, οι 106 πνιγμοί στη θάλασσα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ 1 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Πέρσι, οι 196 θάνατοι καταγράφηκαν το διάστημα μεταξύ 1 Ιουνίου έως 15 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, θλίψη προκαλούν οι θάνατοι δύο παιδιών στο νερό, στις 15 Ιουλίου, ενός 6χρονου αγοριού στο Καβούρι και στις 16 Ιουλίου, μιας 10χρονης σε πισίνα στη Νέα Μάκρη.

Συμβουλές από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) απευθύνει έκκληση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο πνιγμός στη θάλασσα, αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά. Πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι πολλά από τα θύματα πνιγμού μπορούν να επιβιώσουν και να αναρρώσουν πλήρως με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση στα κρίσιμα πρώτα λεπτά που εκτυλίσσεται το περιστατικό.

Ο Τομέας Σαμαρειτών-Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. παρέχει τις παρακάτω οδηγίες προς τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στην θάλασσα.

Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.

Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσης.

Όχι κολύμπι σε βαθιά νερά.

Όχι βουτιές.

Όχι κολύμπι εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Μη μπαίνετε στην θάλασσα αν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ρεύματα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα