Προσωπικός γιατρός: Ξεπέρασαν τα 4,4 εκατ. οι εγγραφές – Πόσοι γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα

Οι εγγραφές στο σύστημα του προσωπικού γιατρού έχουν ξεπεράσει τα 4,4 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα το 50% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει αποκτήσει ήδη προσωπικό γιατρό. Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση του συστήματος του προσωπικού γιατρού και ανοιχτός διάλογος με τους φορείς για διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις όπου απαιτείται.

Αυτό τόνισαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και του γγ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός». Στην ημερίδα συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα γιατρών και διευκρινίσεις για την λειτουργία του νέου συστήματος.

Οι κ.κ. Πλεύρης και Θεμιστοκλέους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εγγραφών και μίλησαν για βελτιωτικές κινήσεις μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, από την πλευρά του επανέλαβε το αίτημα για ελεύθερη επιλογή γιατρών στο σύστημα, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, κάνοντας λόγο για διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, διαφορετικά όπως είπε “αν το σύστημα μείνει ως έχει δεν θα πετύχει”.

Καθημερινά εγγράφονται περίπου 20.000 πολίτες

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από την ανάλυση των εγγραφών στον προσωπικό γιατρό υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία στις ηλικιακές ομάδες που γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας, όπως στα άτομα άνω των 65 ετών, όπου καταγράφεται ποσοστό άνω του 70% και στα άτομα 40 έως 64 ετών με ποσοστό γύρω στο 60%.

Υπάρχουν 3.330 γιατροί ενταγμένοι στο σύστημα, με τη συμμετοχή των ιδιωτών να ξεπερνά τους 1.100 γιατρούς. Η κάλυψη με αυτό το δυναμικό φτάνει στο 70% του πληθυσμού, αλλά δεν καλύπτεται ομοιογενώς και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αυτή τι στιγμή έχουμε 2 εκατ. κενές θέσεις στην επικράτεια.

Οι εγγραφές συνεχίζονται και καθημερινά εγγράφονται περίπου 19.000 με 20.000 πολίτες. Ανοίγουμε τα ιδιωτικά ιατρεία σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και στους υγιείς πολίτες, δίνοντας την δυνατότητα για μια επιπλέον υπηρεσία δωρεάν, ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για το πιο ελεύθερο σύστημα που υπάρχει, καθώς ο κάθε πολίτης μπορεί να συνεχίσει να έχει το καθεστώς που έχει και σήμερα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κινητικότητα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και κανένας περιορισμός στο επίπεδο δευτεροβάθμιας και δεν υπάρχει και καμία κύρωση στο γιατρό. Πρόσθεσε ότι διορθώσεις θα υπάρξουν στις επόμενες φάσεις και αφού το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προβλήματα εντοπίζονται λόγω του μικρού αριθμού των γιατρών που συμμετέχουν στο σύστημα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ένταξη στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και 10 παθολογικών ειδικοτήτων, σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας. Από σήμερα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αναμένεται μετά από 20 ημέρες να γνωρίζουμε πόσοι γιατροί έχουν ενταχθεί, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σημειώνεται ότι εάν έχουν παλαιότερη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να συμβληθούν εκ νέου με τον Οργανισμό, με τους όρους του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα