Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινά η εγγραφή στα φαρμακεία – Πότε ενεργοποιείται το σύστημα ηλεκτρονικού ραντεβού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εγγραφή για τον Προσωπικό Γιατρό σε όλη την χώρα, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα και για την Αττική.

Ωστόσο εντός της εβδομάδας, οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται και στα φαρμακεία, χωρίς να είναι απαραίτητο το κινητό τηλέφωνο. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, καθώς πολλοί άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, δεν έχουν κινητό τηλέφωνο ή δεν τα πάνε καλά με την… τεχνολογία και δε μπορούσαν να εγγραφούν μέσω της ΗΔΙΚΑ. Μέχρι τώρα οι εγγραφές γίνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας ή αυτοπροσώπως σε δομή υγείας ΠΦΥ ή σε Προσωπικό Γιατρό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πολίτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόσβαση στον προσωπικό γιατρό και σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, έως την περασμένη Τετάρτη είχαν εγγραφεί περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες, άνω των 16 ετών.

Περιοχές και ποσοστά εγγραφής

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των εγγεγραμμένων πολιτών, οι περιοχές της χώρας όπου καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα, η μεγαλύτερη προσέλευση είναι η Κρήτη, με ποσοστό εγγεγραμμένων σε Προσωπικό Γιατρό, το 38,70% των κατοίκων και ακολουθεί ,η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 38,01%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλία, όπου το 32,70% των κατοίκων επέλεξε Προσωπικό Γιατρό. Οι άλλες Περιφέρειες κινούνται σε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά. Στην Αττική δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη το ενδιαφέρον των πολιτών αναφορικά με τον Προσωπικό Γιατρό. Ωστόσο, η πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας αριθμεί περίπου 516.000 πολίτες που είχαν ήδη εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό το 2018, οπότε και είχε επιχειρηθεί η οικοδόμηση του θεσμού. Μάλιστα, από το υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται πως γενικά όσοι είχαν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό.

«Πέναλτι» και πρόστιμα

Οι μη εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά 10% επιπλέον του καθορισμένου, κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους, μέχρι τέλος του έτους και κατά 20%, από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Πότε θα ενεργοποιηθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού

Την 1η Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού με τον Προσωπικό Γιατρό που έχει επιλεγεί από τον πολίτη, στην πεπατημένη του συστήματος που αναπτύχθηκε για τις ανάγκες της εμβολιαστικής επιχείρησης μέσα στην πανδημία. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για επίσκεψη στον Προσωπικό Γιατρό, με την ίδια ευκολία που έκλειναν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και της λοίμωξης Covid-19.

Την ίδια ώρα μειωμένο εξακολουθεί να παραμένει το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών για ένταξή τους στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Οι διαθέσιμοι Προσωπικοί Γιατροί μόλις ξεπερνούν τους 3.200 και προέρχονται κυρίως από τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, ενώ για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του συνόλου του πληθυσμού εκτιμάται πως χρειάζεται να ενταχθούν στο σύστημα τουλάχιστον 5.500 Προσωπικοί Γιατροί. Από τους 3.209, οι 2.259 είναι οι γενικοί γιατροί και παθολόγοι από τις δημόσιες δομές της ΠΦΥ που διαθέτει η χώρα και περίπου άλλοι 1.000 είναι ιδιώτες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι οι εγγραφές των γιατρών θα συνεχιστούν έως τις 31 Δεκεμβρίου ενώ το πιθανόν το σύστημα να είναι πάντα ανοιχτό για την υποστήριξη των νέων γιατρών που ανοίγουν ιατρείο και επιθυμούν να ενταχθούν στο θεσμό.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα