Περού: 168 καινούργια μυστηριώδη προκολομβιανά σχέδια ανακαλύφθηκαν στη Νάζκα

Μετά από δύο χρόνια επιτόπιων ερευνών με αεροφωτογραφίες και drones, Περουβιανοί και Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yamagata ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 168 νέων σχεδίων στη θέση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στη νότια ακτή του Περού στον Ειρηνικό. Τα σχέδια περιλαμβάνουν διάφορες φιγούρες: Άνθρωποι, γάτες, φίδια, φάλαινες δολοφόνοι, πουλιά και ιθαγενείς καμαλίδες, αλλά και ζώα όπως λάμα, γουανάκο και αλπακά.

Τα νέα σχέδια που ανακαλύφθηκαν μέσα και γύρω από την αρχαία πεδιάδα Νάζκα του Περού και τις γύρω περιοχές θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα μυστηριώδη προκολομβιανά έργα τέχνης που τραβούν το ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών για δεκαετίες.

Ο Χόρχε Ολάνο, επικεφαλής αρχαιολόγος για το ερευνητικό πρόγραμμα «Γραμμές της Νάζκα» (Nazca Lines), είπε ότι τα νέα ευρήματα ήταν κατά μέσο όρο μεταξύ δύο και έξι μέτρων σε μήκος. Ο σκοπός των γραμμών, που μπορούσαν να φανούν μόνο από τον αέρα, παραμένει μυστήριο. Τα νέα ευρήματα, ωστόσο, είναι μικρότερα και μπορούν να φανούν από το έδαφος, είπε ο Μασάτο Σακάι, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Yamagata που ηγήθηκε της έρευνας.

Οι φιγούρες, εμβληματικά απομεινάρια της πλούσιας ιστορίας του Περού, απέχουν περίπου τρεις ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα Λίμα. Οι ερευνητές είχαν ήδη ανακαλύψει 190 φιγούρες στην περιοχή από το 2004. Όμως η απεραντοσύνη του εδάφους που καλύπτουν έχει περιπλέξει τις προσπάθειες μελέτης και διατήρησής τους.

Το Πανεπιστήμιο Yamagata είπε ότι η έρευνα θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να συμβάλουν στη διατήρηση των γραμμών.

Μελετητές από το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Περού βοήθησαν στην οριοθέτηση και την προστασία της περιοχής, η οποία αντιμετωπίζει απειλές από τις αστικές και οικονομικές εξελίξεις. «Ορισμένα γεωγλυφικά κινδυνεύουν να καταστραφούν λόγω της πρόσφατης επέκτασης εργαστηρίων που σχετίζονται με τα ορυχεία στο αρχαιολογικό πάρκο», είπε ο Σακάι.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα