Nico Ladenis: Πέθανε ο θρυλικός σεφ στα 89 του
Credit: Sat Bains/Instagram

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός σεφ Nico Ladenis.

Ο Ladenis γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1934, στην Τανζανία, από Έλληνες γονείς. Δεν είχε φοιτήσει ποτέ σε σχολή μαγειρικής και ήταν αυτοδίδακτος σεφ, ενώ έγινε ο πρώτος που κέρδισε τρία αστέρια Michelin. Αφού απέκτησε πτυχίο στα Οικονομικά στο Hull, εργάστηκε στους The Sunday Times, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Dinah-Jane.

Ο σεφ έγινε δόκιμος της κουζίνας όταν κέρδισε τρία αστέρια Michelin στο 90 Park Lane τη δεκαετία του 1990.

Άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στο Λονδίνο Chez Nico στο Dulwich το 1973 και ακολούθησε το Simply Nico στο Pimlico το 1989. Αλλά ήταν το τρίτο του μαγαζί, το Chez Nico στο 90 Park Lane, που τον έκανε διάσημο.

Ο Ladenis, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ζωής του συγκρίθηκε με άλλους θρύλους σεφ, τον Raymond Blanc και τους αδελφούς Roux, έχει χαρακτηριστεί “στρατάρχης της κλασικής κουζίνας.”

O σεφ μπήκε αργά στο επάγγελμα σε ηλικία 37 ετών, έχοντας περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στη συνέχεια έφτασε στην κορυφή της βρετανικής γαστρονομίας, ως ο πρώτος αυτοδίδακτος σεφ που κέρδισε τρία αστέρια Michelin στη Βρετανία και ο πρώτος που το έκανε αυτό με βρετανική-κυπριακή καταγωγή. Κυκλοφόρησε δύο βιβλία με μεγάλη επιρροή: το My Gastronomy το 1987 ακολουθήθηκε από το Nico του 1996 που ήταν εν μέρει απομνημονεύματα και εν μέρει βιβλίο ψυχολογίας της κουζίνας.

Είναι ένας από τους μόλις επτά σεφ στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν λάβει 10/10 στον οδηγό Good Food Guide και πέρασε την καριέρα του καθοδηγώντας μερικούς από τους πιο διάσημους σεφ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο Marco Pierre-White, ο Jason Atherton και ο Andre Garrett.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα