Μάνος Κατράκης: Ο σπουδαίος ηθοποιός σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο από την επίσκεψή του στο Καστέλι στα τέλη της δεκαετίας του ’60
Μάνος Κατράκης

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια σπάνια φωτογραφία, στην οποία ο Μάνος Κατράκης βρίσκεται στη γενέτειρά του, το Καστέλι Κισσάμου στα τέλη της δεκαετίας του’ 60.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του:

“Ο Μάνος Κατράκης τέλη της δεκαετίας του ’60 στα χρόνια των μεγάλων καλλιτεχνικών επιτυχιών, κατά την διαμονή του για λίγες μέρες στην γενέτειρά του το πανέμορφο Καστέλι Κισσάμου στα Χανιά της Κρήτης. Γεννημένος το 1908, υπήρξε το μικρότερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Κατράκη, η οποία λίγα χρόνια αργότερα μετακομίζει στην Αθήνα.

Από τα παιδικά χρόνια εκφράζει την επιθυμία να ασχοληθεί με την υποκριτική και σε σε ηλικία 18 ετών κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην σκηνή για να ακολουθήσει μια σπουδαία και μακρόχρονη πορεία με θηριώδεις ερμηνείες σε ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου που αποτελούν σημείο αναφοράς μέχρι και σήμερα. Η επιβλητική του παρουσία σε συνδυασμό με την αγέρωχη κορμοστασιά και το πλούσιο υποκριτικό του χάρισμα γεμίζουν όσο λίγοι Έλληνες καλλιτέχνες τόσο το σανίδι όσο και το κιν/φικό πανί.

Κατά την διάρκεια των μεγάλων επιτυχιών δεν ξεχνούσε ποτέ την πατρίδα του την οποία επισκεπτόταν συχνά και με μεγάλη χαρά, διατηρώντας εκεί βαθιές και αληθινές φιλίες χρόνων μέχρι το τέλος της ζωής του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για τη γενέτειρά του, μεγάλωσε ξυπόλητο παιδί στις αμμουδιές, βάζοντας τα κοχύλια στα αυτιά του για να ακούει την βουή της θάλασσας και με την απίστευτη ομορφιά του τόπου να απλώνεται ολόγυρά του. Το στοιχείο της λεβεντιάς τον συνέπαιρνε πάντα μέσα από τις αφηγήσεις του παππού του και επιθυμούσε από παιδί τον μαγικό κόσμο του θεάτρου για να “ξοδιάσει” όσες δυνάμεις κρύβανε τα μπράτσα του και η ψυχή του.

Οι κάτοικοι της Κισσάμου συνεχίζουν μέχρι σήμερα να τιμούν με ξεχωριστό τρόπο κάθε φορά την μεγάλη αυτή καλλιτεχνική φυσιογνωμία που δόξασε τον τόπο τους καθώς και ολόκληρη την Ελλάδα με την λεβεντιά, το ταλέντο και την γενναιοδωρία της ψυχής του, δημιουργώντας και μια προτομή του στην πλατεία της πόλης που φέρει και το όνομά του. Και μόνο η μορφή του προσώπου του τόσο στην μικρή όσο και στην μεγάλη οθόνη είναι ικανή για να καθηλώσει τον θεατή από την πρώτη στιγμή”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα