Louis Gossett Jr: Πέθανε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που πήρε Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου
O Louis Gossett Jr. σε πλάνο από το Boardwalk Empire, Havre de Grace
Credit: Louis Gossett Jr. / Boardwalk Empire, Havre de Grace / imdb.com

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Louis Gossett Jr., γνωστός για τις ταινίες του “Ιπτάμενος και τζέντλεμαν” και “Τα σαγόνια του καρχαρία ΙΙΙ”, πέθανε σε ηλικία 87 χρόνων.

Η κόρη του επιβεβαίωσε τον θάνατό του το βράδυ της Πέμπτης. Δεν δόθηκε καμία αιτία θανάτου.

Ο Gossett αποκάλυψε πέρυσι ότι εγκατέλειψε μια πιθανή επαγγελματική καριέρα στο μπάσκετ με τους New York Knicks όταν αποφάσισε να πάει στο Χόλιγουντ.

Έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ το 1953 σε ηλικία 16 ετών.

Ο Gossett φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με υποτροφία μπάσκετ και θεάτρου. Σύντομα έπαιζε και τραγουδούσε σε τηλεοπτικές εκπομπές που παρουσίαζαν οι David Susskind, Ed Sullivan, Red Buttons, Merv Griffin, Jack Paar και Steve Allen.

Ο Gossett συνδέθηκε φιλικά με τον James Dean και σπούδασε υποκριτική με τη Marilyn Monroe, τον Martin Landau και τον Steve McQueen σε ένα παρακλάδι του Actors Studio που δίδασκε ο Frank Silvera.

Το 1959, ο Gossett απέσπασε τις καλύτερες κριτικές για το ρόλο του στην παραγωγή του Broadway “A Raisin in the Sun” μαζί με τους Sidney Poitier, Ruby Dee και Diana Sands.

Στη συνέχεια έγινε αστέρι στο Μπρόντγουεϊ, αντικαθιστώντας τον Billy Daniels στο ‘Golden Boy’ με τον Sammy Davis Jr. το 1964.

Ο Gossett πήγε για πρώτη φορά στο Χόλιγουντ το 1961 για να γυρίσει την κινηματογραφική εκδοχή του ‘A Raisin in the Sun’. Είχε πικρές αναμνήσεις από εκείνο το ταξίδι, καθώς έμενε σε ένα μοτέλ γεμάτο κατσαρίδες, που ήταν ένα από τα λίγα μέρη που επέτρεπαν σε μαύρους ανθρώπους.

Το 1968, επέστρεψε στο Χόλιγουντ για έναν σημαντικό ρόλο στο ‘Companions in Nightmare’, την πρώτη ταινία του NBC που γυρίστηκε για την τηλεόραση και στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Melvyn Douglas, Anne Baxter και Patrick O’Neal. Αυτήν τη φορά, ο Gossett είχε κλείσει δωμάτιο στο Beverly Hills Hotel και τα Universal Studios του είχαν νοικιάσει ένα κάμπριο. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο αφού παρέλαβε το αυτοκίνητο, τον σταμάτησε ένας σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες, ο οποίος τον διέταξε να κλείσει το ραδιόφωνο και να ανεβάσει την οροφή του αυτοκινήτου πριν τον αφήσει να φύγει.

Μέσα σε λίγα λεπτά, τον σταμάτησαν οκτώ αστυνομικοί του σερίφη, οι οποίοι τον έβαλαν να ακουμπήσει στο αυτοκίνητο και τον ανάγκασαν να ανοίξει το πορτμπαγκάζ, ενώ τηλεφωνούσαν στο γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων πριν τον αφήσουν να φύγει. “Αν και κατάλαβα ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να ανεχτώ αυτή την κακοποίηση, ήταν ένας τρομερός τρόπος να σου φέρονται, ένας ταπεινωτικός τρόπος να νιώθεις”, έγραψε ο Gossett στα απομνημονεύματά του. “Συνειδητοποίησα ότι αυτό συνέβαινε επειδή ήμουν μαύρος και έκανα επίδειξη με ένα φανταχτερό αυτοκίνητο – το οποίο, κατά την άποψή τους, δεν είχα κανένα δικαίωμα να οδηγώ”.

Μετά το δείπνο στο ξενοδοχείο, πήγε για μια βόλτα και τον σταμάτησε ένα τετράγωνο μακριά ένας αστυνομικός, ο οποίος του είπε ότι παραβίασε έναν νόμο που απαγόρευε το περπάτημα στις κατοικημένες περιοχές του Μπέβερλι Χιλς μετά τις 9 μ.μ. Έφτασαν άλλοι δύο αστυνομικοί και ο Gossett είπε ότι τον αλυσόδεσαν σε ένα δέντρο και του πέρασαν χειροπέδες για τρεις ώρες. Τελικά απελευθερώθηκε όταν επέστρεψε το αρχικό περιπολικό.

Τώρα είχα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον ρατσισμό, και ήταν ένα άσχημο θέαμα“, έγραψε. “Αλλά δεν επρόκειτο να με καταστρέψει”.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1990, ο Gossett είπε ότι τον σταμάτησε η αστυνομία στην Pacific Coast Highway ενώ οδηγούσε την ανακαινισμένη Rolls Royce Corniche II του 1986. Ο αστυνομικός του είπε ότι έμοιαζε με κάποιον που έψαχναν, αλλά ο αστυνομικός αναγνώρισε τον Gossett και έφυγε. Ίδρυσε το Ίδρυμα Eracism Foundation για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός κόσμου όπου ο ρατσισμός δεν υπάρχει.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα