Λιζ Τρας: Η διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον – Η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Μεγάλη Βρετανία
Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Μία γυναίκα ανεβαίνει και πάλι στον πρωθυπουργικό θώκο της Μεγάλης Βρετανίας, με την Ντάουνινγκ Στριτ να πλημμυρίζει ξανά άρωμα γυναίκας.

Η Λιζ Τρας, η μέχρι προσφάτως υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αναδείχθηκε στα 47 της, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, έπειτα από μία μακρά προεκλογική κούρσα για την εξουσία, δύο μήνες μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα, έτσι γίνεται η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

Η Τρας επικράτησε του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 και θα διοριστεί αύριο επίσημα από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Μπαλμόραλ. Oι δημοσκοπήσεις την ήθελαν το φαβορί της ψηφοφορίας και το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Ποια είναι η Λιζ Τρας

Η Ελίζαμπεθ Μαίρη Τρας γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975, στην Οξφόρδη. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (PPE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε πτυχίο (BA) το 1996. Επίσης, είναι διπλωματούχος Διοικητικής Λογιστικής. Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε ως εμπορική διευθύντρια στη Shell Oil και στη συνέχεια, εργάστηκε ως οικονομική διευθύντρια στη Βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless Worldwide. Επίσης, έχει συγγράψει δύο βιβλία.

instagram

Υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2021 στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Είναι βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος από τον Μάιο του 2010, για την εκλογική περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία. Επίσης, υπηρετεί ως Υπουργός Γυναικών και Ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Έχει επίσης, υπηρετήσει ως υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ως Αρχιγραμματέας του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2017 έως το 2019 και ως υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2016 έως το 2017, στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι. Τέλος, υπηρέτησε ως υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, από το 2014 έως το 2016, στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Πολλά ΜΜΕ την έχουν παρομοιάσει με τη “Μάργκαρετ Θάτσερ του 21ου αιώνα“, σύμφωνα τα βιογραφικά στοιχεία που αναφέρονται στη Βικιπαίδεια. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Δυστυχώς για την Τρας, δεν προλαβαίνει να απολαύσει έναν… πολιτικό μήνα του μέλιτος καθώς με τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ αναλαμβάνει και αρκετές προκλήσεις. Ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η πληγή του Brexit και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τα καυτά θέματα στην ατζέντα της αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Η Τρας προσέλκυσε τους ψηφοφόρους υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και υιοθετώντας ένα πολύ σκληρό τόνο απέναντι στα συνδικάτα.

Χθες, Κυριακή, η Τρας διαβεβαίωσε μιλώντας στο BBC ότι, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα δράσει “ήδη από την πρώτη εβδομάδα” για να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει ακριβώς ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει. Υπογράμμισε επίσης ότι “μέσα σε έναν μήνα” θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα