Λεξικό Cambridge: Θύελλα αντιδράσεων μετά την επικαιροποίηση του ορισμού της λέξης “γυναίκα”
Credit: 123rf

Το Λεξικό του Cambridge προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αφού ενημέρωσε τον ορισμό της “γυναίκας” ώστε να συμπεριλάβει οποιονδήποτε “αναγνωρίζεται ως γυναίκα” και έτσι, κατηγορείται ότι “υπέκυψε” σε μερικούς ακτιβιστές.

Ένας συμπληρωματικός ορισμός στο διαδικτυακό λεξικό δηλώνει τώρα ότι η λέξη μπορεί να σημαίνει “έναν ενήλικα που είναι ζωντανός και αναγνωρίζεται ως θηλυκό, παρ’ όλο που κατά τη γέννησή του λέγεται ότι είναι διαφορετικού φύλου”

Στα παραδείγματα της χρήσης περιλαμβάνεται: “Η Mary είναι μια γυναίκα που προσδιορίστηκε ως αρσενικό όταν γεννήθηκε” και “ήταν η πρώτη τρανς γυναίκα που εξελέγη σε εθνικό αξίωμα”.

Ο ιδρυτής του Free Speech Union, Toby Young, προειδοποίησε ότι οι συντάκτες του λεξικού είχαν “ολισθήσει”. “Είναι απογοητευτικό να βλέπεις τις πολιτικές ταυτότητας να εισχωρούν στον τρόπο που ένα λεξικό ορίζει τις λέξεις” επεσήμανε.

“Ο ισχυρισμός ότι αυτοί οι συμπληρωματικοί ορισμοί του “γυναίκα” και του “άνδρα” βασίζονται σε “προσεκτικά μελετημένα πρότυπα χρήσης” δεν φαίνεται εύλογος. Ποιος, εκτός από λίγους ακτιβιστές, ορίζει έτσι τη “γυναίκα” και τον “άνδρα”; Υποψιάζομαι ότι αυτός ο νέος ορισμός εισήχθη ως αποτέλεσμα λόμπι από πολιτικούς ακτιβιστές, ένα ολίσθημα, στο οποίο κανένα λεξικό δεν πρέπει να υποκύψει“.

Ο Chris McGovern της Εκστρατείας του Real Education είπε ότι ο χαρακτηρισμός “γυναίκα”» θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια προειδοποίηση, καθώς ο ορισμός αμφισβητείται. Και πρόσθεσε: “Δεδομένου ότι είναι αμφισβητούμενος ορισμός, το λεξικό πρέπει να αναφέρει ότι είναι αμφισβητούμενος ορισμός. Ο κίνδυνος είναι ότι θα δώσει το “πράσινο φως” σε όσα συμβαίνουν στα δημοτικά σχολεία όπου οι γονείς ανησυχούν ήδη ότι τα παιδιά μπερδεύονται από μικρή ηλικία. Αυτό θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση και θα προκαλέσει περαιτέρω δυστυχία μεταξύ των παιδιών που θα αμφισβητήσουν τις ταυτότητές τους” επεσήμανε και πρόσθεσε πως η ενημέρωση θα δώσει στη νέα περιγραφή νομιμότητα, καθώς οι ορισμοί των λεξικών θεωρούνται “ιερά γράμματα”.

Η Maya Forstater, εκτελεστική διευθύντρια της εκστρατείας Sex Matters, δήλωσε στην Daily Telegraph: “Ο κύριος ορισμός του λεξικού παραμένει ενήλικος άνθρωπος, γυναίκα και άνδρας. Αυτός είναι και ο νομικός ορισμός και αυτός που κατανοούν οι περισσότεροι. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πάντα λέξεις με διαφορετικούς τρόπους και το λεξικό αντικατοπτρίζει αυτό”.

Αλλά η δρ. Jane Hamlin, πρόεδρος της ομάδας υποστήριξης για τρανς και μη δυαδικά άτομα The Beaumont Society, περιέγραψε την προσθήκη ως “καλά νέα”.

Νωρίτερα αυτό το έτος, το Merriam-Webster συμπεριέλαβε έναν νέο συμπληρωματικό ορισμό του “θηλυκού” που ανέφερε “έχω ταυτότητα φύλου που είναι αντίθετη από το αρσενικό“.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα