Κορονοϊός: Εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον

Για πρώτη φορά καταγράφηκαν κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και ΒQ.1.1 του κορονοϊού και στην χώρα μας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 15 κρούσματα. Πρόκειται για νέες υποπαραλλαγές, για τις οποίες οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως θα έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, καθώς έχουν ήδη ανιχνευτεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, 10 κρούσματα εντοπίστηκαν με την υποπαραλλαγή BQ.1 και 5 με την υποπαραλλαγή ΒQ.1.1. Και οι δύο είναι υποπαραλλαγές της ΒΑ.5.

Ταυτοποιήθηκαν, επίσης, 35 κρούσματα ως υποπαραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), τη γνωστή «Κένταυρος» ενώ συνολικά έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 στελέχη με υποπαραλλαγή BA.2.75.

Το στέλεχος Omicron (B.1.1.529) απομονώθηκε από τα 629 δείγματα που ελέχθηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως 18 Οκτωβρίου 2022.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι οι συγκεκριμένες υποπαραλλαγές θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο νέα κρούσματα στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα

Δύο νέα κρούσματα με τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, σε σύνολο 284 κρουσμάτων και 30 θανάτων, από την ημέρα που ξεκίνησε η επιτήρηση της νόσου.

Ειδικότερα, από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 25/10/2022  έχουν διαγνωστεί συνολικά 284 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και εκατό (100) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα