Καρκίνος: Νέα έρευνα γεννά ελπίδες – Τροποποίησαν το DNA των κυττάρων σε 16 ασθενείς για να τους θεραπεύσουν

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως βρίσκονται κοντά στην ανάπτυξη εξατομικευμένης θεραπείας για τον καρκίνο. Συγκεκριμένα ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να επεξεργαστούν το DNA ώστε το σώμα να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Χρησιμοποιώντας την τεχνική CRISPR, ενός «μοριακού ψαλιδιού», που επιτρέπει την κατά βούληση τροποποίηση του γενετικού μας υλικού προγραμμάτισαν τα ανοσοποιητικά κύτταρα για να καταπολεμήσουν τον συγκεκριμένο καρκίνο από τον οποίο πάσχει ο ασθενής.

Στην μελέτη συμμετείχαν 16 ασθενείς, κάθε ένας από τους οποίους έλαβε προσωποποιημένη θεραπεία, η οποία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να επιτίθεται στους όγκους τους. Ο καρκίνος εξακολούθησε να εξελίσσεται σε 11 από τους ασθενείς, ενώ σταθεροποιήθηκε σε πέντε. 

Ο Δρ. Άντονι Ρίμπας, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες και συν-επικεφαλής της εργασίας είπε: «Αυτό είναι ένα άλμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη μιας εξατομικευμένης θεραπείας για τον καρκίνο».

Το εργαλείο CRISPR αποτελείται από δύο συστατικά: ένα RNA-οδηγό και ένα ένζυμο που κόβει το DNA. Το καθοδηγητικό RNA είναι μια συγκεκριμένη αλληλουχία RNA που αναγνωρίζει το κομμάτι του DNA-στόχου που πρόκειται να επεξεργαστεί και κατευθύνει το ένζυμο Cas9 να ξεκινήσει τη διαδικασία επεξεργασίας. Το Cas9 κόβει με ακρίβεια τις αλυσίδες του DNA-στόχου και αφαιρεί ένα μικρό κομμάτι, δημιουργώντας ένα κενό όπου μπορεί να προστεθεί ένα νέο κομμάτι DNA.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν το RNA-οδηγό ώστε να αντικατοπτρίζει το DNA του γονιδίου που πρόκειται να τροποποιηθεί. Το καθοδηγητικό RNA συνεργάζεται με το ένζυμο Cas9 και το οδηγεί στο γονίδιο-στόχο. Όταν το RNA ταιριάξει με το DNA του γονιδίου-στόχου, το Cas9 κόβει το DNA, απενεργοποιώντας το γονίδιο-στόχο.

Η τεχνική CRISPR υπάρχει εδώ και περίπου μια δεκαετία και παραμένει στο επίκεντρο των φιλόδοξων επιστημονικών έργων. Οι γιατροί διερευνούν τώρα την εφαρμογή της στη θεραπεία σπάνιων ασθενειών και γενετικών διαταραχών, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος.

«Η δημιουργία μιας εξατομικευμένης κυτταρικής θεραπείας για τον καρκίνο δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη νέα ικανότητα χρήσης της τεχνικής CRISPR για την αντικατάσταση των υποδοχέων του ανοσοποιητικού σε κυτταρικά παρασκευάσματα κλινικής ποιότητας σε ένα μόνο βήμα», πρόσθεσε ο Δρ Ρίμπας.

Τα ευρήματα δίνουν ελπίδα σε 1,9 εκατομμύρια Αμερικανούς που θα διαγνωστούν με κάποια μορφή καρκίνου φέτος. Ωστόσο, η τεχνολογία είναι σχετικά νέα και θέτει ορισμένα σοβαρά ηθικά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της για γενετική αναπροσαρμογή.

Υπάρχει κίνδυνος λανθασμένης αλλαγής του DNA ή του RNA που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες όχι μόνο στον ασθενή αλλά και στις μελλοντικές γενιές.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα