Johanna Mazibuko: Πέθανε στα 128 της η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο
Credit: svittlana/123rf

Μια γυναίκα, που λέγεται ότι είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πέθανε στη Νότια Αφρική σε ηλικία 128 ετών, αφού έζησε τρεις διαφορετικούς αιώνες.

Η μητέρα επτά παιδιών, Johanna Mazibuko, πέθανε στο σπίτι της στο Jouberton, στη Βορειοδυτική Επαρχία, στις 3 Μαρτίου και θα γινόταν 129 ετών τον Μάιο, όπως αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα.

Οι οικείοι της είπαν ότι είχε έγγραφα ταυτότητας που αποδεικνύουν ότι γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1894 και μεγάλωσε σε μια φάρμα αραβοσίτου. Δεν πήγε ποτέ στο σχολείο και δεν ήξερε να διαβάζει ή να γράφει, είπαν.

Μιλώντας στο News24, η νύφη της, που τη φρόντιζε κιόλας, Thandiwe Wesinyana, δήλωσε ότι η Mazibuko μπορεί να πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Mazibuko δήλωσε στο δημοσίευμα για τα 128α γενέθλιά της: “Απορώ γιατί είμαι ακόμη εδώ έπειτα από τόσα χρόνια. Γιατί είμαι ακόμη εδώ; Οι άνθρωποι γύρω μου πεθαίνουν. Πότε θα πεθάνω; Ποιο είναι το νόημα να είμαι ζωντανή; Ο κόσμος με κούρασε επειδή κάθομαι εδώ και δεν κάνω τίποτα” είχε πει.

Η Mazibuko θα ταφεί το Σάββατο στο Jouberton του Klerksdorp. Ήταν μία από τα 12 αδέλφια της εκ των οποίων τα τρία μικρότερα είναι ακόμη εν ζωή.

“Ζούσαμε τόσο καλά στις φάρμες. Δεν υπήρχαν προβλήματα τότε. Δεν μπορώ να θυμηθώ καλά τα παιδικά μου χρόνια, αλλά θυμάμαι μια προσβολή από ακρίδες. Υπήρχαν αυτές που μπορούσαμε να πιάσουμε και να φάμε. Ήταν σαν να τρως κρέας. Τις τηγανίζαμε και τις τρώγαμε. Μεγάλωσα υγιεινά τρώγοντας κυρίως φρέσκο γάλα και άγριο σπανάκι. Τώρα τρώω σύγχρονο φαγητό. Το έχω συνηθίσει, αλλά μου λείπει το φαγητό με το οποίο μεγάλωσα” είχε σημειώσει ακόμη.

Παντρεύτηκε έναν ηλικιωμένο χήρο Stawana Mazibuko, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί πότε. Είπε ότι η πρώτη του γυναίκα είχε πεθάνει και ότι είχε αγελάδες και εκείνη έφτιαχνε βούτυρο. Η Johanna είχε πει: “Φρόντιζε να μην μου λείπει τίποτα”

Απέκτησαν 7 παιδιά, δύο από τα οποία είναι ακόμη εν ζωή, και έχει πάνω από 50 εγγόνια και δισέγγονα.

Η Mazibuko έζησε και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, όπως και τις δύο παγκόσμιες πανδημίες (ισπανική γρίπη και Covid-19) αλλά και τη ρωσική επανάσταση, καθώς και τη βρετανική αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ. Η νύφη της και νοσηλεύτριά της, Thandiwe είπε ότι την πήγε στο νοσοκομείο στις 14 Φεβρουαρίου και της παρασχέθηκε θεραπεία για εγκεφαλικό επεισόδιο και πήρε εξιτήριο στις 28 Φεβρουαρίου. Πέθανε τρεις μέρες μετά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα