Jann Wenner: Θύελλα αντιδράσεων από τις δηλώσεις του ιδρυτή του “Rolling Stone” – Απομακρύνθηκε από το συμβούλιο του Rock & Roll Hall of Fame
Credit: hachettebookgroup.com

Το Rock & Roll Hall of Fame απομάκρυνε τον συνιδρυτή του περιοδικού Rolling Stone, Jann Wenner, από το διοικητικό του συμβούλιο, μετά τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του για μαύρους και γυναίκες καλλιτέχνιδες.

Ο οργανισμός επιβεβαίωσε την απομάκρυνση του Wenner από το διοικητικό συμβούλιο με ανακοίνωσή του στο CNN Η είδηση έρχεται μετά τη δημοσίευση από τους New York Times μιας συνέντευξης του 77χρονου Wenner την Παρασκευή, στην οποία συζητούσε για το επερχόμενο βιβλίο του, The Masters, το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια των ετών με διάφορους μουσικούς, όλοι τους κυρίως λευκοί άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των John Lennon, Mick Jagger, Bono, Pete Townsend και Bruce Springsteen.

Ο μουσικός δημοσιογράφος ρωτήθηκε γιατί δεν συμπεριέλαβε συνεντεύξεις με γυναίκες ή μαύρους και η απάντησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. “Οι άνθρωποι έπρεπε να πληρούν κάποια κριτήρια, αλλά ήταν απλά το προσωπικό μου ενδιαφέρον και η αγάπη μου γι’ αυτούς“, απάντησε αρχικά και πρόσθεσε: “Όσον αφορά στις γυναίκες, απλά καμία από αυτές δεν ήταν αρκετά εύγλωττη σε αυτό το διανοητικό επίπεδο.”

Ο Wenner απέρριψε ομοίως τους μαύρους μουσικούς, λέγοντας: “Από τους μαύρους καλλιτέχνες – ξέρετε, ο Stevie Wonder, ιδιοφυΐα, σωστά; Υποθέτω ότι όταν χρησιμοποιείς μια τόσο ευρεία λέξη όπως “δάσκαλοι”, το σφάλμα είναι η χρήση αυτής της λέξης. Ίσως ο Maybe Marvin Gaye ή ο Curtis Mayfield; Θέλω να πω, απλά δεν εκφράζονταν σε αυτό το επίπεδο.”

Ο Wenner δήλωσε στην εφημερίδα ότι επέλεξε τις συνεντεύξεις που συμπεριέλαβε στο βιβλίο διαισθητικά, ενώ αναγνώρισε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αντιδράσεις για τις επιλογές του.

Ξέρετε, μόνο και μόνο για λόγους δημοσίων σχέσεων, ίσως θα έπρεπε να πάω και να βρω έναν μαύρο και μια γυναίκα καλλιτέχνη να συμπεριλάβω εδώ που δεν ανταποκρίνονται στο ίδιο ιστορικό πρότυπο, μόνο και μόνο για να αποτρέψω αυτού του είδους την κριτική“, είπε στη συνέντευξη. “Το οποίο, το καταλαβαίνω. Είχα την ευκαιρία να το κάνω αυτό.”

Το “The Masters” είναι μια συλλογή συνεντεύξεων που έκανα όλα αυτά τα χρόνια και μου φάνηκε ότι αντιπροσωπεύουν καλύτερα μια ιδέα για την επίδραση του ροκ εν ρολ στον κόσμο μου- δεν είχαν σκοπό να αντιπροσωπεύσουν το σύνολο της μουσικής και των διαφορετικών και σημαντικών δημιουργών της, αλλά να αντανακλούν τα κορυφαία σημεία της καριέρας μου και συνεντεύξεις που θεωρούσα ότι απεικονίζουν το εύρος και την εμπειρία αυτής της καριέρας“, ανέφερε στη δήλωση, σύμφωνα με το CNN.

“Δεν αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση και τον θαυμασμό μου για μυριάδες τοτέμ, καλλιτέχνες που άλλαξαν τον κόσμο, τη μουσική και τις ιδέες των οποίων σέβομαι και θα γιορτάζω και θα προωθώ όσο ζω. Καταλαβαίνω απόλυτα τον εμπρηστικό χαρακτήρα των κακώς επιλεγμένων λέξεων και ζητώ βαθιά συγγνώμη και αποδέχομαι τις συνέπειες”, συνεχίζει η δήλωση.

Ο Wenner ήταν συνιδρυτής του Rolling Stone το 1967 και διετέλεσε εκδότης του περιοδικού έως το 2019. Ήταν επίσης συνιδρυτής του Rock & Roll Hall of Fame το 1983.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα