Hanae Mori: Πέθανε η “Madame Butterfly” της ιαπωνικής μόδας
h Hanei Mori στο Παρίσι τον Μάρτιο 1996. Photo by Alain BENAINOUS/Gamma-Rapho via Getty Images

Πέθανε η Hanae Mori, η Γιαπωνέζα σχεδιάστρια μόδας που μπήκε στον κόσμο της γαλλικής υψηλής ραπτικής σχεδόν πριν από μισό αιώνα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της. Ήταν 96 ετών.

Πορτρέτο της Hanae Mori, Nέα Υόρκη 1987. Photo by Susan Wood/Getty Images

Η Hanae Mori ήταν μια από τις δύο μόνο Γιαπωνέζες που παρουσίασαν τις συλλογές της στις πασαρέλες του Παρισιού και της Νέας Υόρκης και η πρώτη Ασιάτισσα που έγινε δεκτή ως επίσημος οίκος σχεδιασμού υψηλής ραπτικής από τη γαλλική ομοσπονδία ραπτικής στη Γαλλία. Το παρατσούκλι της ήταν “Madame Butterfly” από το μοτίβο της πεταλούδας που ήταν το σήμα κατατεθέν της.

Η Mori θεωρήθηκε σύμβολο της θέσης της Ιαπωνίας ως σύγχρονου, μοντέρνου έθνους και ως πρωτοπόρος για τις γυναίκες της χώρας. Σχεδίασε ρούχα για την Grace Kelly και τη Nancy Reagan, καθώς και το νυφικό που φορούσε η σημερινή αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας, Masako.

Jean-Pierre Muller/AFP/Getty Images

Η καριέρα της την οδήγησε από το Τόκιο, όπου ξεκίνησε να φτιάχνει κοστούμια για τον κινηματογράφο, στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Το 1977, η εταιρεία της έγινε ο πρώτος ασιατικός οίκος μόδας που εντάχθηκε στις ελίτ τάξεις της υψηλής ραπτικής. Η παγκόσμια αυτοκρατορία της επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει αρώματα, τσάντες και εκδόσεις, και οι ομπρέλες και τα κασκόλ της, συχνά στολισμένα με πολύχρωμες πεταλούδες, έγιναν σύμβολα status για τις εργαζόμενες γυναίκες.

Η Μόρι γεννήθηκε το 1926 στην επαρχία Shimane, στη δυτική Ιαπωνία, και σπούδασε λογοτεχνία στο Χριστιανικό Πανεπιστήμιο Γυναικών του Τόκιο πριν γίνει σχεδιάστρια. Άρχισε να ειδικεύεται στα σχέδια για ηθοποιούς κινηματογράφου αφού άνοιξε το πρώτο της ατελιέ, πάνω από ένα μαγαζί με νουντλς στο Τόκιο.

Η γρήγορα επεκτεινόμενη επιχείρησή της αντικατόπτριζε τον ιλιγγιώδη ρυθμό της μεταπολεμικής οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1960, όταν ο επιχειρηματικός της συνεργάτης και ο σύζυγός της, στέλεχος κλωστοϋφαντουργίας, την ενθάρρυνε να δοκιμάσει την τύχη της στις πρωτεύουσες της μόδας στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Thomas Coex/AFP/Getty Images

Το 1965, η Mori παρουσίασε την πρώτη της συλλογή στο εξωτερικό, στη Νέα Υόρκη, με θέμα “Η Ανατολή συναντά τη Δύση”. Τα σχέδιά της συνδυάζουν παραδοσιακά μοτίβα όπως γερανοί και άνθη κερασιάς –μαζί με τις πεταλούδες σήμα κατατεθέν της– με στυλ western.

Το 1985, δημιούργησε κοστούμια για την παράσταση “Madame Butterfly” στη Σκάλα του Μιλάνου και παρουσίασε τις συλλογές της για δεκαετίες στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό μέχρι που αποσύρθηκε το 2004. Συνδυάζοντας το παραδοσιακό ιαπωνικό κιμονό με φορέματα, η Mori σχεδίασε τις στολές για τις αεροσυνοδούς της Japan Airlines και την ιαπωνική ομάδα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.

Το γραφείο της Mori ανακοίνωσε σήμερα ότι η σχεδιάστρια πέθανε στις 11 Αυγούστου στο σπίτι της στο Τόκιο, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αιτία θανάτου. Είχε δύο γιους, μία κόρη, επτά εγγόνια και αρκετά δισέγγονα, πρόσθεσε το γραφείο της. Ο σύζυγός της, Ken Mori, είχε πεθάνει το 1996.

Πηγή: Guardian

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα