Ευρωβαρόμετρο: Ο Έλληνας… μισεί την άσκηση – Μόλις το 4% γυμνάζεται συστηματικά

Επτά στους 10 πολίτες στην Ελλάδα δεν ασκούνται ή δεν αθλούνται ποτέ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που είναι αφιερωμένο στον αθλητισμό και την σωματική άσκηση. Η χώρα μας κατέχει το δεύτερο υψηλότερο αρνητικό ποσοστό 68%, μεταξύ οκτώ χωρών, με πρώτη την Πορτογαλία με 73% και τρίτη, την Πολωνία με 65%.

Το 45% των ερωτηθέντων συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ότι δεν ασκείται ποτέ ή δεν αθλείται. Αντίθετα, το 38% γυμνάζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το 6% πέντε φορές την εβδομάδα ή περισσότερες. Αντίστοιχα στην Ελλάδα μόλις το 4% γυμνάζεται σε συστηματική βάση.

Με εναλλακτικές μορφές άσκησης ασχολείται το 53% των Ελλήνων ενώ στην ερώτηση πόσες ώρες μένει κάποιος καθιστός στο σπίτι, στη δουλειά ή βλέποντας τηλεόραση, το 39% απάντησε από 2.33 μέχρι 5.33 ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ευρώπη το 43% απολαμβάνει… τον αναπέ του, από 2.33 μέχρι και 5.33 ώρες, ενώ ένα ποσοστό 11% ξεπερνά τις 8 ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή σε μία καρέκλα.

Αναγκαία η προώθηση της σωματικής άσκησης

Το ποσοστό στην ΕΕ από το 2009 έχει αυξηθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (από 39% σε 45%). Οι ερωτηθέντες στη Φινλανδία (71%), το Λουξεμβούργο (63%), την Ολλανδία (60%) τη Δανία και τη Σουηδία (59% και στις δύο χώρες) εμφανίζεται ότι είναι οι πιο πιθανό να ασκούνται ή να αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Παρόλο που τα παραπάνω στοιχεία καταγράφουν μια σταθεροποίηση σε σύγκριση με το Ευρωβαρόμετρο του 2017, είναι σαφές ότι η συνεχής προώθηση του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης εξακολουθεί να είναι απολύτως αναγκαία. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι μισοί Ευρωπαίοι μείωσαν τη σωματική τους άσκηση ή την σταμάτησαν εντελώς.

Οι ερωτηθέντες ηλικίας 15-24 ετών σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ εκείνων που κάνουν γυμναστική ή ασχολούνται με κάποιο άθλημα σχετικά τακτικά (54 %). Το ποσοστό αυτό μειώνεται με την ηλικία: από 42 % για την ηλικιακή ομάδα των 25-39 ετών, σε 32 % για τα άτομα 40-54 ετών και σε 21 % για τα άτομα 55 ετών και άνω.

Συνολικά, το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι οι ερωτηθέντες που κάνουν τακτικά σωματική άσκηση για ψυχαγωγικούς ή μη αθλητικούς σκοπούς δεν αποτελούν την πλειοψηφία σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το κύριο εμπόδιο για την άσκηση είναι πρωτίστως η έλλειψη χρόνου και δευτερευόντως η έλλειψη κινήτρου ή απλώς η έλλειψη ενδιαφέροντος για την άθληση. Σαν απάντηση, η εκστρατεία HealthyLifeStyle4All της Επιτροπής θα συνεχίσει να ευαισθητοποιεί σχετικά με τη σημασία που έχει ο δραστήριος και υγιεινός τρόπος ζωής για όλες τις γενιές και τις κοινωνικές ομάδες.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ο κύριος λόγος της σωματικής άσκησης είναι η βελτίωση της υγείας και μετά η επιθυμία βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και η χαλάρωση.

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, η Επιτροπή προωθεί τα οφέλη της άθλησης για τη σωματική και την ψυχική ευεξία. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να αθλούνται σε υπαίθριους χώρους, κάτι που υποστηρίζεται από τις προσπάθειες της Επιτροπής για πιο πράσινο και βιώσιμο αθλητισμό και σωματική άσκηση. Στο πλαίσιο μιας νέας τάσης που καταγράφηκε, και η οποία ενδεχομένως ενισχύθηκε από την πανδημία COVID-19, περίπου το ένα τρίτο προτιμά να αθλείται στο σπίτι.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 26.580 άτομα και στην Ελλάδα έγιναν 1.104 συνεντεύξεις. Η διάρκεια της έρευνας για την Ευρώπη κράτησε από τις 19 Απριλίου μέχρι και τις 16 Μαΐου του 2022 και στην Ελλάδα από τις 19 Απριλίου μέχρι και τις 15 Μαΐου.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα