Επικαιροποιημένα εμβόλια: Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί – Άνοιξε η πλατφόρμα

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για την αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον. Όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, η πλατφόρμα emvolio.gov άνοιξε σήμερα, στις 18.00 το απόγευμα και οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Ο ΕΜΑ προχώρησε στην έγκριση δύο επικαιροποιημένων εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την Όμικρον, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Όπως είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, «επιδιώκεται αύξηση των επιπέδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1,2 και 5 της Όμικρον». Επισήμανε δε, ότι «οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα εμβόλια, δηλαδή ήπιες».

Σε ποιους απευθύνονται τα νέα εμβόλια

  • Μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 και άνω και οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα ανάλογα με τα δεδομένα που επικρατούν.
  • Προορίζονται για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά την συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο εμβολιασμό.
  • Χορηγούνται τουλάχιστον 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση. Διευκρινίστηκε επίσης ότι όσοι έχουν κάνει τη τελευταία δόση πριν από τρεις μήνες, θα μπορούν να κάνουν τη δόση με το επικαιροποιημένο. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν το βασικό σχήμα και να ακολουθήσει το επικαιροποιημένο.
  • Προτεραιότητα έχουν άτομα με σοβαρό κίνδυνο σοβαρής νόσησης δηλαδή, (άτομα ηλικίας άνω 60 ετών, ηλικίας 12-15 ετών σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν σε μονάδες ηλικιωμένων, άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανοσοκατοστολή και φροντιστές ατόμων αυξημένου κινδύνου από νόσηση με κορονοϊό).
  • Θα υπάρξουν και άλλοι τύποι εμβολίων στο άμεσο μέλλον για τη μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών και ενίσχυση της ανοσίας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια μπορούν, αν θέλουν, να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα.

Υπογράμμισε επίσης, ότι κάποιος πρέπει να ζυγίσει αν θα εμβολιαστεί με τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια ή θα περιμένει τα νεότερα. Η απάντηση επιστημονικά είναι ότι τώρα πρέπει να εμβολιαστεί, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που δεν θα δίνουν καν την πληροφορία στον πολίτη ποιο εμβόλιο κάνουν, κάτι που εμείς ξεκάθαρα το κάνουμε από την έναρξη των εμβολιασμών.

Αύριο οι αποφάσεις για πέμπτη δόση στους άνω των 60 ετών και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα

Στην αυριανή συνεδρίαση, η επιτροπή εμβολιασμών θα αποφασίσει αν τελικά πρέπει να γίνεται και πέμπτη δόση στους άνω των 60 ετών αλλά και στους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, όπως είπε η κα. Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφέρθηκε στην ψυχολογική κόπωση των πολιτών από τους συνεχείς εμβολιασμούς και είπε πως είναι ένα διεθνές φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πειθώ και επιχειρήματα προς τους πολίτες και όχι επιπλέον πίεση.

Η πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 21.350.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Περισσότεροι από 7.600.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ, σε ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον με μία δόση και σε ποσοστό που ξεπερνάει το μέσο της ΕΕ.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 5.845.000 πολίτες έχουν λάβει αναμνηστική δόση. Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με δεύτερη αναμνηστική δόση περισσότεροι από 555.000 πολίτες .

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα