Chaim Topol: Πέθανε στα 87 του ο σταρ του μιούζικαλ “Ο βιολιστής στη στέγη”
Credit: imbd.com

Ο Chaim Topol, ο κορυφαίος Ισραηλινός ηθοποιός που γοήτευσε με την ερμηνεία του ως Tevye, ο πολύπαθος και χαρισματικός γαλατάς στο “Ο βιολιστής στη στέγη, πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο Τελ Αβίβ.

Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου του, αλλά ο Topol έδινε μάχη με το Αλτσχάιμερ εδώ και χρόνια, σύμφωνα με το Deadline.

Είχε τιμηθεί με δύο Χρυσές Σφαίρες, ενώ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ και για βραβείο Tony. Ο Topol θεωρείται από τους πιο πολυβραβευμένους ηθοποιούς του Ισραήλ. Το 2015, τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό με το Βραβείο Ισραήλ για διά βίου επίτευγμα, την πιο σημαντική διάκριση της χώρας του.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, συνέχιζε να ασχολείται με το θέατρο και είχε πει ότι εξακολουθεί να δέχεται προτάσεις για να υποδυθεί τον Tevye.

Ο Topol ξεκίνησε να παίζει σε έναν θεατρικό θίασο στον ισραηλινό στρατό τη δεκαετία του 1950, όπου γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του Galia.

Η πρώτη του σημαντική επιτυχία ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην επιτυχημένη ισραηλινή ταινία του 1964 Sallah Shabati, για τις δυσκολίες των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στο Ισραήλ. Η ταινία έγραψε ιστορία ως η πρώτη ισραηλινή ταινία που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ και επίσης χάρισε στον Topol την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα.

Δύο χρόνια αργότερα, έκανε το αγγλόφωνο κινηματογραφικό του ντεμπούτο δίπλα στον Kirk Douglas στην ταινία “Τα 4 λιοντάρια της ερήμου” .

Όμως, ο ρόλος της ζωής του ήρθε με το μιούζικαλ “Ο βιολιστής στη στέγη”, στο οποίο έπαιξε τον πρωταγωνιστή του, τον γαλακτοπαραγωγό Tevye, έναν Εβραίο πατέρα που προσπαθούσε να διατηρήσει τις πολιτιστικές παραδόσεις της οικογένειάς του παρά την αναταραχή που κυριάρχησε στις μικρές ρωσικές πόλεις με εβραϊκούς πληθυσμούς.

Credit: imdb.com

Με την πλούσια φωνή του, τους λαϊκούς πνευματισμούς και την επιβλητική σκηνική παρουσία του, ο Tevye του Topol έγινε δημοφιλής ήρωας στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο. Έπειτα από χρόνια που έπαιζε τον Tevye στη σκηνή στο Λονδίνο και στο Μπρόντγουεϊ, έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινηματογραφική εκδοχή του 1971 σε σκηνοθεσία του Norman Jewison, κερδίζοντας το βραβείο Χρυσής Σφαίρας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού. Έχασε από τον Gene Hackman.

Ο Topol έπαιξε τον ρόλο περισσότερες από 3.500 φορές στη σκηνή, με πιο πρόσφατη το 2009. Με τη βοήθεια του εντυπωσιακού μακιγιάζ και των αντίστοιχων κοστουμιών, υποδύθηκε τον ηλικιωμένο γαλακτοκόμο στα 30 του και έδειχνε κυριολεκτικά γερασμένος στον ρόλο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα