Carlsen vs. Niemann: To σκάνδαλο με τον “δονητή” που προκαλεί “σεισμό” στο παγκόσμιο σκάκι

Ένα σκάνδαλο συνταράσσει το παγκόσμιο σκάκι μετά την αδιανόητη νίκη του 19χρονου Χανς Νίμαν κατά του παγκόσμιου πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν.

Πριν από 15 ημέρες περίπου ο παγκόσμιος πρωταθλητής αποσύρθηκε από ένα τουρνουά για πρώτη φορά στην καριέρα του και πάλι τη Δευτέρα, εξέπληξε τον κόσμου του αθλήματος όταν παραιτήθηκε από αγώνα έπειτα από μόλις μία κίνηση. Και τις δύο φορές ο Κάρλσεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ίδιο αντίπαλο, τον 19χρονο Αμερικανό Χανς Νίμαν.

Ο Κάρλσεν αποχώρησε από το Sinquefield Cup έπειτα από μια ήττα σοκ από τον Nίμαν. Την ημέρα μετά την ήττα δημοσίευσε ένα αινιγματικό tweet με ένα βίντεο του Ζοζέ Μουρίνιο να λέει: “Αν μιλήσω, θα βρω μεγάλο μπελά“. Σύντομα υπήρξαν φρενήρεις εικασίες για τα κίνητρα του Κάρλσεν, με τον Αμερικανό γκρανμάστερ Χικάρου Νακαμούρα να ισχυρίζεται ότι ο Κάρλσεν αποσύρθηκε επειδή νόμιζε ότι ο Nίμαν “μάλλον έκλεβε”.

Ο 19χρονος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε έναν δονητή (δονούμενο τηλεχειριζόμενο σεξουαλικό παιχνίδι) για να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι του Κάρλσεν, αφού έβαλε έναν συνεργό του, στην προκειμένη περίπτωση τον προπονητή του, Maxim Dlugy, να δονεί από μακριά τη συσκευή ώστε να τον καθοδηγεί στις κινήσεις του.

Το τουρνουά ανακοίνωσε ότι “δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη για παρασπονδία από οποιονδήποτε παίκτη”. Όπως τονίστηκε, οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο με ανιχνευτές μετάλλων από επιτηρητές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκακιού. Μετά το περιστατικό ελήφθησαν επιπλέον μέτρα. Προστέθηκαν ανιχνευτές ραδιοκυμάτων ενώ η παρτίδα μεταδιδόταν με 15λεπτη χρονοκαθυστέρηση.

Μετά τη νίκη του εναντίον του Κάρλσεν, ο Νίμαν ισχυρίστηκε ότι “από κάποιο γελοίο θαύμα” είχε μαντέψει ποιο θα ήταν το ασυνήθιστο άνοιγμα του αντιπάλου του και προετοιμάστηκε γι’ αυτό. “Πρέπει να είναι ντροπιαστικό για τον παγκόσμιο πρωταθλητή να χάνει από εμένα“, είπε. “Νιώθω άσχημα για εκείνον“. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, ο Νίμαν παραδέχτηκε ότι είχε κλέψει στο παρελθόν σε διαδικτυακές εκδηλώσεις με τη βοήθεια υπολογιστή όταν ήταν 12 και 16 ετών – αλλά επέμεινε ότι ήταν πλέον “καθαρός” και ήταν ακόμη και έτοιμος να παίξει γυμνός για να αποδείξει την αθωότητά του.

Από την πλευρά του, ο παγκόσμιος πρωταθλητής αμφισβήτησε την εκτόξευση στην καριέρα του Niemann την περασμένη χρονιά, αποκαλώντας την “ασυνήθιστη” και παραδέχτηκε ότι ήταν επίσης καχύποπτος για τους τρόπους του 19χρονου Αμερικανού όταν έχασε από αυτόν στο Sinquefield Cup στις αρχές αυτού του μήνα, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Κάρλσεν είπε ότι αυτό τον οδήγησε να αποχωρήσει από ένα τουρνουά για πρώτη φορά στην καριέρα του – και την περασμένη εβδομάδα ο Νορβηγός παραιτήθηκε πό ένα διαδικτυακό παιχνίδι ύστερα από μόλις μία κίνηση εναντίον του ίδιου αντιπάλου.

Ο Κάρλσεν, με επιστολή του, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξαναπαίξει απέναντι στον Νίμαν -ή απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο για τον οποίο υπάρχουν υποψίες για κλοπή- σε καμία μελλοντική διοργάνωση, ενώ υπονόησε ότι κακώς δέχθηκε να παίξει μαζί του στο Sinquefield Cup.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα