Astrud Gilberto: Πέθανε στα 83 της η τραγουδίστρια του “Girl From Ipanema”
Photo by Rowntree/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

Η τραγουδίστρια του Girl From Ipanema, Astrud Gilberto, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Ο γιος της Gilberto, Marcelo, επιβεβαίωσε στον Independent ότι πέθανε στις 5 Ιουνίου. Η αιτία του θανάτου της δεν έγινε γνωστή.

Ο συνθέτης Antonio Carlos Jobim και ο Πορτογάλος ποιητής Vinicius de Moraes έγραψαν το The Girl From Ipanema το 1962.

Tο 1964 οι αγγλικοί στίχοι, που έγραψε ο Αμερικανός Norman Gimbel, εκτόξευσαν το τραγούδι παγκοσμίως και απέκτησε διεθνή φήμη, μετατρέποντάς το σε ένα από τα πιο πολυηχογραφημένα τραγούδια παγκοσμίως.

Η Astrud Gilberto τραγούδησε τους αγγλικούς στίχους στο άλμπουμ Getz/Gilberto το 1963 ως την πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση.

Η τραγουδίστρια συνέχισε ηχογραφώντας 16 άλμπουμ κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

Τα φωνητικά της στο The Girl from Ipanema προέκυψαν τυχαία.

Ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Stan Getz και ο Βραζιλιάνος κιθαρίστας João Gilberto ηχογράφησαν πρώτοι την αγγλική εκδοχή του τραγουδιού, η οποία ήταν εμπνευσμένη από τον πόθο του Jobim και του de Moraes για την Heloísa Pinheiro – μια γεννημένη στο Ρίο που έκανε καθημερινά βόλτες στο μπαρ Veloso στη Βραζιλία.

Η Astrud προσφέρθηκε να τραγουδήσει στην αγγλική εκδοχή του κομματιού αφού πήγε στο στούντιο για να παρακολουθήσει τον τότε σύζυγό της João

Ο μηχανικός A&R, Phil Ramone, είπε στο JazzWax το 2010: “Η Astrud ήταν στο δωμάτιο ελέγχου όταν ο Norm ήρθε με τους αγγλικούς στίχους. Ο παραγωγός Creed Taylor είπε ότι ήθελε να τελειώσει το τραγούδι αμέσως και κοίταξε γύρω στο δωμάτιο”.

Η Astrud προθυμοποιήθηκε, λέγοντας ότι μπορούσε να τραγουδήσει στα αγγλικά. Ο Creed είπε, “Τέλεια”. Η Astrud δεν ήταν επαγγελματίας τραγουδίστρια, αλλά ήταν το μοναδικό θύμα που καθόταν εκεί εκείνο το βράδυ.

Το κομμάτι πούλησε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ η μουσική bossa nova έγινε σύντομα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το τραγούδι κέρδισε ένα Grammy για το τραγούδι της χρονιάς, ενώ η Gilberto κέρδισε μια υποψηφιότητα για την καλύτερη ερμηνεία.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα