Aretha Franklin: Οργή με την απαίτηση να διαγραφεί το “A Natural Woman” από τις υπηρεσίες αναπαραγωγής μουσικής
Credit: Πλάνο από βίντεο Aretha Franklin/Instagram

Το τραγούδι “A Natural Woman” της θρυλικής Aretha Franklin χαρακτηρίζεται προσβλητικό από τρανς γυναίκες, με έναν οργανισμό συγκεκριμένα να επισημαίνει ότι το τραγούδι αυτό βοηθά στη διαιώνιση των επιβλαβών στερεοτύπων κατά των τρανς.

Η συγκλονιστική ερωτική μπαλάντα, που κυκλοφόρησε από τη βασίλισσα της Soul ως single το 1967, δέχεται σφοδρή κριτική, παρά το γεγονός ότι στέλνει θετικά μηνύματα σε σχέση με τις γυναίκες και τη θηλυκότητα γενικότερα.

Της προσπάθειας να καταργηθεί το τραγούδι από τις υπηρεσίες αναπαραγωγής μουσικής, όπως το Spotify και η Apple Music, ηγείται η Trans Cultural Mindfulness Alliance (TCMA) με έδρα τη Νορβηγία, ομάδα που ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2023 και έκανε γνωστή την παρουσία της με μια σειρά από πολωτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δηλώσεις που έχουν γίνει από τον συγκεκριμένο οργανισμό έχουν ξεσηκώσει οργή, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματός του στις 20 Ιανουαρίου να αποσυρθεί το τραγούδι της Aretha Franklin από πλατφόρμες ροής όπως το Spotify και η Apple Music.

Όπως σημειώνεται στην ανάρτηση μεταξύ άλλων “δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως “φυσική” γυναίκα” και επισημαίνεται ότι η TCMA ζητεί την αφαίρεση του τραγουδιού

Η ανάρτηση προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενώ προκάλεσε οργή στους χρήστες των social media. Παρά τους ισχυρισμούς πολλών ότι η ομάδα είναι νόμιμη, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της TCMA, πολλοί χρήστες παραμένουν δύσπιστοι και πιστεύουν ότι τα θρασύτατα αιτήματα είναι αστείο.

Ωστόσο, η ομάδα επιβεβαίωσε τη νομιμότητά της σε μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα το πρωί. “Για διευκρίνιση, η TCMA δεν είναι μια παρωδία“, έγραψε, προσθέτοντας ότι οι διοργανωτές “είναι μια ομάδα τρανς ατόμων που επιδιώκουν να κάνουν τον πολιτισμό πιο δίκαιο για τα τρανς άτομα.”

Μετά την πρώτη ανάρτηση που απαιτούσε από τις υπηρεσίες αναπαραγωγής μουσικής να κατεβάσουν την κλασική μελωδία της Franklin, το TCMA βρέθηκε γρήγορα στο επίκεντρο των αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας χρήστης έγραψε “πρέπει να κάνετε πλάκα. Κανείς δεν ακυρώνει την Aretha Franklin!”, ενώ άλλος σημείωσε ότι το tweet ήταν το “πιο ανόητο” που είχε δει ποτέ στην πλατφόρμα, πριν απαιτήσει “εκ μέρους όλων των κανονικών ανθρώπων“, η ομάδα να αφαιρέσει τον λογαριασμό της στο Twitter. “Αν δεν σας αρέσει το τραγούδι ή το συναίσθημα, μην το ακούτε“, επεσήμανε άλλος χρήστης.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της ιδρύτριας του Standing for Women, Kellie-Jay Keen, επέκριναν το αίτημα να αφαιρεθεί το τραγούδι, χαρακτηρίζοντάς το ως μισογυνιστικό και προσβλητικό για τη γυναικεία θηλυκότητα.

Ωστόσο, έπειτα από την κατακραυγή ή ίσως και αφού είχαν λάβει την προσδοκώμενη απήχηση οι υπεύθυνοι της TCMA επανήλθαν με νέο σχετικό tweet υποστηρίζοντας ότι το αρχικό tweet ήταν σάτιρα και δεν σοβαρολογούσαν. “Όπως ίσως καταλάβατε έως τώρα, αυτό είναι σάτιρα και όχι κάτι σοβαρό. Απολαύστε αυτή την όμορφη ερμηνεία του “Natural Woman” που έγινε σε φόρο τιμής στην Aretha από την Patti Labelle και την Chaka Kha.”

Ένας χρήστης σχολίασε συγκεκριμένα: “Οι αντιδράσεις τους έκαναν να το αλλάξουν! Αλλά η ανάρτηση έγινε viral, οπότε δεν ήθελαν να τη διαγράψουν.”

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα