Βοτανική Μαγεία 9/21 – Nicotiana insecticida

Μπορεί εσείς να πιστεύετε ότι έχουμε ανακαλύψει όλα τα φυτά που υπάρχουν στη Γη. Ωστόσο, το 2020 και το 2021, περισσότερα από 360 νέα είδη φυτών, μανιταριών και άλλων ειδών μυκήτων, αναγνωρίστηκαν, ονομάστηκαν και καταχωρίστηκαν ενδελεχώς, από επιστήμονες των “Βασιλικών Βοτανικών Κήπων” Kew Gardens.

Οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι Kew. Credit: Philippe Halle – France

Κάποια δε από τα νέα φυτά που βρέθηκαν “εκεί έξω” είναι όντως όμορφα: Όπως μια ορχιδέα “φάντασμα”, που μπορεί να αναπτυχθεί στο απόλυτο -σχεδόν- σκοτάδι ή ένα  είδος σπάνιου μανιταριού, με “δόντια”. Η φετινή χρονιά μάλιστα ξεκίνησε αρκετά δυναμικά με την ανακάλυψη ενός τροπικού δέντρου που έλαβε το όνομα από τον σταρ Leonardo di Caprio.  Ας γνωρίσουμε, μαζί 1 (ένα) κάθε ημέρα, από τα 21 πιο πρόσφατα ευρήματα στον απέραντο, πολυποίκιλο και εν πολλοίς ακόμη άγνωστο, βοτανικό κόσμο της γης μας.

9 – Nicotiana insecticida- Killer tobacco plant

Εντοπίζεται στις άνυδρες ζώνες της Αυστραλίας αυτό το ευαίσθητο λουλούδι, είναι όμως θανατηφόρο… για τα ζωύφια!  Ένα από τα επτά είδη άγριου καπνού που ανακαλύφθηκαν το 2021, το Nicotiana insecticida καλύπτεται από κολλώδεις αδένες που το βοηθούν να παγιδεύει και να σκοτώνει έντομα.

Οι σπόροι του ‘θανατηφόρου’ φυτού, συλλέχθηκαν στα ανοιχτά της βορειοδυτικής παράκτιας οδού στην περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας, πριν μεταφερθούν στους βοτανικούς κήπους Kew του Λονδίνου, για να μελετηθούν αναλυτικά από βοτανολόγους.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα