Βοτανική Μαγεία 8/21 – Ipomoea noemana

Μπορεί εσείς να πιστεύετε ότι έχουμε ανακαλύψει όλα τα φυτά που υπάρχουν στη Γη. Ωστόσο, το 2020 και το 2021, περισσότερα από 360 νέα είδη φυτών, μανιταριών και άλλων ειδών μυκήτων, αναγνωρίστηκαν, ονομάστηκαν και καταχωρίστηκαν ενδελεχώς, από επιστήμονες των “Βασιλικών Βοτανικών Κήπων” Kew Gardens.

Θερμοκήπιο στους Βοτανικούς Κήπους Kew Gardenς στο Richmond. Credit: Philippe Halle – France

Κάποια δε από τα νέα φυτά που βρέθηκαν “εκεί έξω” είναι όντως όμορφα: Όπως μια ορχιδέα “φάντασμα”, που μπορεί να αναπτυχθεί στο απόλυτο -σχεδόν- σκοτάδι ή ένα  είδος σπάνιου μανιταριού, με “δόντια”. Η φετινή χρονιά μάλιστα ξεκίνησε αρκετά δυναμικά με την ανακάλυψη ενός τροπικού δέντρου που έλαβε το όνομα από τον σταρ Leonardo di Caprio.  Ας γνωρίσουμε, μαζί 1 (ένα) κάθε ημέρα, από τα 21 πιο πρόσφατα ευρήματα στον απέραντο, πολυποίκιλο και εν πολλοίς ακόμη άγνωστο, βοτανικό κόσμο της γης μας.

8 – Ipomoea noemana(Convolvulaceae)

Παρόλο που αυτό το λαμπερό ροζ λουλούδι είναι γνωστό στις τοπικές κοινότητες εδώ και δεκαετίες, μόλις το 2020 αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες.

Ενδημικό στην περιοχή του ποταμού Marañón του Περού, όπου είναι γνωστό από τους ιθαγενείς ως yura, το είδος αυτό της ‘πρωινής δόξας’ ονομάστηκε έτσι από τον Περουβιανό φιλάνθρωπο Noema Cano και μια ομάδα ερευνητών από το Περού και τη Βρετανία. Είναι από το ίδιο γένος με τις γλυκοπατάτες και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει δυνατότητες να καλλιεργηθεί ως τρόφιμο, μελλοντικά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα