Βοτανική Μαγεία 2/21 – Tiganophyton karasense

Μπορεί εσείς να πιστεύετε ότι έχουμε ανακαλύψει όλα τα φυτά που υπάρχουν στη Γη. Ωστόσο, το 2020 και το 2021, περισσότερα από 360 νέα είδη φυτών, μανιταριών και άλλων ειδών μυκήτων, αναγνωρίστηκαν, ονομάστηκαν και καταχωρίστηκαν ενδελεχώς, από επιστήμονες των “Βασιλικών Βοτανικών Κήπων” Kew Gardens.

Kew Royal Botanic Gardens. Credit: Philippe Halle – France

Κάποια δε από τα νέα φυτά που βρέθηκαν “εκεί έξω” είναι όντως όμορφα: Όπως μια ορχιδέα “φάντασμα”, που μπορεί να αναπτυχθεί στο απόλυτο -σχεδόν- σκοτάδι ή ένα  είδος σπάνιου μανιταριού, με “δόντια”. Η φετινή χρονιά μάλιστα ξεκίνησε αρκετά δυναμικά με την ανακάλυψη ενός τροπικού δέντρου που έλαβε το όνομα από τον σταρ Leonardo di Caprio.  Ας γνωρίσουμε, μαζί 1 (ένα) κάθε ημέρα, από τα 21 πιο πρόσφατα ευρήματα στον απέραντο, πολυποίκιλο και εν πολλοίς ακόμη άγνωστο, βοτανικό κόσμο της γης μας.

2 Frying pan shrub (Tiganophyton karasense)-Τηγανόφυτο

Η ανακάλυψη αυτού του παράξενου θάμνου υπήρξε ένα τεράστιο επιστημονικό ορόσημο για τους ειδικούς. Όχι μόνο βρήκαν ένα νέο, άγνωστο είδος, αλλά μια ολόκληρη νέα οικογένεια φυτών, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο.

Το φυτό αυτό ενδημεί σε ημιέρημες περιοχές της νότιας Ναμίμπια και είναι ο μοναδικός θάμνος που επιβιώνει ανάμεσα στις πολλές αλυκές της συγκεκριμένης περιοχής.

Εξ’΄ου και το ιδιαίτερο όνομά του, Tiganophyton, από τις ελληνικές λέξεις “τηγάνι” και “φυτό”, παρακαλώ!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα