Neri Oxman: Μια συνέντευξη με το νέο κορίτσι του Brad Pitt που είναι καθηγήτρια στο MIT

Getty Images / Ideal Images

Μια κουβέντα μεταξύ δύο γυναικών που ηγούνται στο πεδία που δραστηριοποιούνται είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερα όταν αυτές οι γυναίκες είναι η Neri Oxman και η Laura Dern. Η πρώτη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα τις τελευταίες μέρες λόγω της σχέσης της με τον Brad Pitt που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες. Η ακαδημαϊκός αυτή εμπνέει με τη ζωή της και τη δουλειά της και σίγουρα δεν είναι απλά μία διάσημη σύντροφος. Η δεύτερη είναι μια βραβευμένη ηθοποιός που μας έχει χαρίσει άπειρους ρόλους που λατρεύουμε.  Η Neri Oxman που είναι ο ορισμός της bad ass γυναίκας, ως επιστημονική συνεργάτης του MIT μίλησε στη Laura Dern για το πώς συνδυάζει τεχνολογία, βιολογία και design. Η συνέντευξη της είναι μια φανταστική ευκαιρία να τη γνωρίσετε και να την αγαπήσετε και δημοσιεύτηκε αρχικά στο αμερικανικό InStyle, αλλά αποδώσαμε για εσάς, ώστε να γνωρίσετε τη σημαντική γυναίκα που ξαφνικά όλοι θέλουν να μάθουν για αυτή.

Laura: Αρχικά, έχει ενδιαφέρον να μιλήσουμε για τις καταβολές σου. Όπως εγώ μεγάλωσα από ηθοποιούς, έτσι και εσύ μεγάλωσες από επιστήμονες.

Νeri: Αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες. Σωστά.

L: Η δουλειά σου στα οικολογικά υλικά, από βιοδιασπώμενα υφάσματα μέχρι 3-D printing σε μέγεθος κτιρίων, επαναπροσδιορίζει τον όρο «επιστήμη». Πώς βρήκες το θάρρος να τα δεις όλα διαφορετικά;

N: Όταν ήρθα στο MIT, ειδικά στο media lab του, υπήρχε μια κατανόηση ότι υπάρχουν τέσσερις ξεχωριστοί πυλώνες: τέχνη, design, επιστήμη και τεχνολογία. Αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από ένα πρίσμα που συγκεράζει διαφορετικούς τομείς για να πετύχουμε ένα μωσαϊκό ιδεών και όχι μια διαφώτιση. Μια καλή αναλογία είναι αυτή της σαλάτας και της σούπας. Η διαφώτιση είναι λίγο σαν τη σαλάτα. Έχει διαφορετικά υλικά μέσα στο μπολ. Το μωσαϊκό ιδεών  είναι σαν τη σούπα. Δεν ξέρεις αν ασχολείσαι με βιολογία, μαθηματικά ή φυσική επειδή συνδέονται μεταξύ τους. Όταν φτιάχνεις ένα νέο app, ασχολείσαι για παράδειγμα και με μαθηματικά και φυσική. Όταν σχεδιάζεις κάτι φορέσιμο που μπορεί να αισθανθεί το δέρμα σου, χρησιμοποιείς συνθετική βιολογία, αλλά παράλληλα αμφισβητείς τους νόμους της φυσικής σχετικά με αυτό το υλικό.

Neri Oxman
Neri Oxman — MIT Media Lab

L: Μίλησες για τη συνεργασία σου με τη Bjork στις τρισδιάστατες μάσκες που φοράει στη σκηνή. Περιέγραψες τη μάσκα σαν μια «τρύπα που είναι σπασμένη, ένα πρόσωπο χωρίς δέρμα». Το να είσαι εύθραυστος – αυτό είναι που βιώνουμε αυτή τη στιγμή στη γη.

N: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πλανήτη σαν σύστημα. Μέχρι τώρα λειτουργούσαμε σαν να ήταν ένας κόσμος με διαφορετικά μέρη. Άλλο η οικονομία και το περιβάλλον. Αλλά όλα συνδέονται.

L: Συμφωνώ. Επίσης νομίζω ότι είναι σημαντικό για αυτή τη νέα γενιά αγοριών και κοριτσιών να δουν γυναίκες που διαπρέπουν ως CEOs και επιστήμονες.

N: Για μένα είναι ένα μακρύ ταξίδι μεταμόρφωσης.  Ξεκινά με μικρά πράγματα όπως το να επικοινωνώ στις φοιτήτριές μου ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται να μείνουν έγκυες καθώς κάνουν το διδακτορικό τους. Τις προτρέπω να φέρνουν τα παιδιά τους στο εργαστήριο και να παίζουν με ρομπότ, να μαθαίνουν προγραμματισμό και να γιορτάζουν τη γνώση.

Neri Oxman
Neri Oxman — MIT Media Lab

L: Ποια συμβουλή θα έδινες στις νεότερες γυναίκες που μόλις βρίσκουν το δρόμο τους στην καριέρα τους;

N: Αφού πήγα στον ισραηλινό στρατό για τρία χρόνια, πήγα στην ιατρική. Ήμουν κάπως επαναστάτρια της οικογένειάς μου. Αγαπώ να βοηθώ τους ανθρώπους και θεωρώ ότι η ιατρική θα ήταν ο τέλειος συνδυασμός επιστήμης και συμπόνιας για τους ανθρώπους.  Μετά στα early 30s μου ασχολήθηκα με την αρχιτεκτονική. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια εκπαίδευσης για να βρω το σπίτι μου. ‘Ετσι πάντα  στους φοιτητές μου.  Πάρτε το μακρύ δρόμο. Δεν υπάρχουν λάθη.  Είναι ένα γραφικός δρόμος που συμβαίνει όλη η μαγεία. Και όσον αφορά τη θηλυκότητα και τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, έχω καλές μέρες και έχω κακές μέρες. Καθώς υπάρχουν πολλά περιβάλλοντα που όπως ήδη ξέρετε μερικά είναι clubs μόνο για αγόρια.  Στις καλές μέρες συμπεριφέρομαι με χάρη. Στις κακές μέρες μέρες «προσπαθώ να είμαι άντρας». Αλλά άλλες μέρες βγαίνω τελείως από αυτό το mood και κάνω τη ζωή μου και τη δουλειά μου.

L: Ελπίζω οι γυναίκες και τα κορίτσια που διαβάζουν για τη δουλειά σου να εμπνευστούν και να πουν: «Είμαι επιστήμονας, είμαι αρχηγός, είμαι πολιτικός, είμαι συγγραφέας. Και όχι είμαι γυναίκα επιστήμονας και γυναίκα συγγραφέας». Πριν τελειώσουμε θέλω να μοιραστώ ότι αγαπώ αυτό που έχεις πει: «Πιστεύω στην ισορροπία μεταξύ το να ονειρεύεσαι και να χτίζεις».

N: Αν πιστεύεις στην Σταχτοπούτα και μπορείς να περιορίσεις τη δυσπιστία σου τα μεσάνυχτα, τότε μπορείς να πας από την τέχνη στην επιστήμη.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram