Γιώργος Λάνθιμος: Γιατί η ταινία του The Favourite ΔΕΝ μοιάζει με τις προηγούμενες

Γιώργος Λάνθιμος: Γιατί η ταινία του The Favourite ΔΕΝ μοιάζει με τις προηγούμενες

Η επιτυχία του The Favourite στη Βενετία δεν μεταφράζεται μόνο σε δύο νέα σημαντικά βραβεία, αλλά σε ένα επόμενο βήμα για τον Έλληνα σκηνοθέτη, που «αλλάζει κατηγορία».

Τα σχόλια που εισέπραξε η ταινία The Favourite ήταν διθυραμβικά. Είναι μια διεθνής συμπαραγωγή (Αγγλία, Ιρλανδία και ΗΠΑ) με βαριά ονόματα στο καστ (Rachel Weisz, Emma Stone και Olivia Colman) μέσα από την ξεχωριστή οπτική του Γιώργου Λάνθιμου, ενός σκηνοθέτη που έφερε σταρ όπως η Nicole Kidman και ο Colin Farrellστο προηγούμενο φιλμ του (The Lobster). Στη νέα του ταινία καταπιάνεται με ένα πολύ πιασάρικο θέμα (αφορά τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας σε ρετρό σκηνικό του 18ου αιώνα και τις ερωτικές περιπέτειες της βασίλισσας Άννας με κυρίες της αυλής της), ενώ δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερα περίπλοκος συμβολισμός που να μπερδεύει το μέσο τηλεθεατή – στοιχείο που χαρακτήριζε σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες δουλειές του. Διατηρώντας την ξεχωριστή του ματιά και αισθητική, ο Λάνθιμος κινήθηκε σε ένα πιο «εύπεπτο» σενάριο (που συνυπογράφουν ο Tony McNamara και η Deborah Davis), ενώ για πρώτη φορά μετά από δύο μεγάλες επιτυχίες, τον Κυνόδοντα και τον Αστακό, ταινίες που βραβεύτηκαν και ξεχώρισαν, δεν συνυπογράφει το σενάριο με τον επί χρόνια συνεργάτη του Ευθύμη Φιλίππου.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας Αργυρός Λέοντας, το μεγάλο βραβείο της επιτροπής, comboμε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας που παρέλαβε η Olivia Colman για το ρόλο της ως βασίλισσα Άννα, διακρίσεις που δίνουν στον Γιώργο Λάνθιμο τις καλύτερες προοπτικές να βρεθεί ξανά φέτος στα Όσκαρ με μια ήδη βραβευμένη και πιο εμπορική ταινία, η οποία έχει στο καστ της την αγαπημένη της ακαδημίας EmmaStone (υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 2015 με το Birdman και βραβευμένη με Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου το 2017 για το La La Land).

Με ένα σερί επιτυχιών και μια συνεχή κλιμάκωση προς το καλύτερο, ο Έλληνας σκηνοθέτης, που πλέον ζει μόνιμα στο εξωτερικό, συνεχίζει προσηλωμένος το έργο του, αποφεύγοντας τις συνεντεύξεις γενικού ενδιαφέροντος και μιλώντας αποκλειστικά για τη δουλειά του σε διεθνείς εκπομπές κινηματογραφικού ενδιαφέροντος (δεν μίλησε σε κανένα ελληνικό Μέσο την εποχή που όλοι αποθέωναν το Lobster, παρόλο που τα τελευταία χρόνια είχε εκατοντάδες προτάσεις). Κάποιοι ισχυρίζονται πως έχει μια πικρία απέναντι στην Ελλάδα για το σκεπτικό τρόπο που τον αντιμετώπισε στα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα. Βέβαια, ίσως αυτό είναι απλά μια βολική εξήγηση. Επί της ουσίας, στο διεθνή δρόμο που έχει επιλέξει ο Λάνθιμος οι εμφανίσεις και οι δηλώσεις στα ελληνικά Μέσα απλά δεν του είναι τόσο χρήσιμες ώστε να αφιερώσει χρόνο σε αυτές. Όσο η πορεία του γιγαντώνεται διεθνώς, η Ελλάδα (και ο κόσμος του κινηματογράφου, που είναι μια έννοια κάπως συγκεχυμένη στη χώρα μας) θα αγαπά να καυχιέται για τον Έλληνα σκηνοθέτη της που ταξιδεύει το όνομά της στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά βραβεία – κι ας τον αμφισβήτησε στο παρελθόν, ίσως γιατί δεν τον κατάλαβε. H προσωπική του ζωή άλλωστε πάντα υπήρξε προστατευμένη και δεν εκτέθηκε ποτέ πέρα από τις πόζες στο κόκκινο χαλί των φεστιβάλ, όπου η σύντροφός του, η Eλληνογαλλίδα ηθοποιός Ariane Labed, τον συνοδεύει (όπως και στο 75o Φεστιβάλ της Βενετίας) κομψή και χαμογελαστή.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram