Βασιλιάς Κάρολος: “Σπάει” μακραίωνη παράδοση για τη στέψη του
Credit: Marc Burleigh/Shutterstock

Αέρας ανανέωσης πνέει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την τελετή στέψης του μονάρχη στις 6 Μαΐου.

Ο βασιλιάς Κάρολος θέλει να δείξει το σύγχρονο πρόσωπο της μοναρχίας και δεν φοβάται να σπάσει μακραίωνες παραδόσεις, που συνοδεύουν τη λαμπερή τελετή. Μία από αυτές είναι ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την περίφημη χρυσή άμαξα για να μεταφερθεί μαζί με τη βασιλική σύζυγο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ για τη στέψη.

Το βασιλικό ζεύγος, αντιθέτως, θα ταξιδέψει στο Αββαείο με άλλο όχημα, όπως για παράδειγμα την πιο απλή ιρλανδική άμαξα, η οποία χρησιμοιείται συχνά για τη μεταφορά στο Κοινοβούλιο ή ακόμη πιο απλά με ένα πολύ πιο άνετο αυτοκίνητο.

Λέγεται πως η χρυσή άμαξα θα περιμένει τον βασιλιά και τη βασίλισσα έξω από το Αββαείο για να τους μεταφέρεθ πίσω στο Παλάτι. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ χρησιμοποίησε την άμαξα το 1953 στη δική της τελετή στέψης, αλλά το 2018 φέρεται να είπε ότι η διαδρομή ήταν “φρικτή”, καθώς δεν έχει καλές αναρτήσεις η άμαξα του 1760.

Ειδικοί επί των Ανακτόρων δήλωσαν στην Telegraph ότι το βασιλικό ζεύγος ενδέχεται να χρησιμοποιήσει άμαξα αντί για αυτοκίνητο, ως ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα πατέρα του βασιλιά, πρίγκιπα Φίλιππο. Ο δρ. George Gross, επισκέπτης καθηγητής θεολογίας στο King’s College London και συνιδρυτής του British Coronations Project, είπε πως ο βασιλιάς και η βασίλισσα ίσως να θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής στην Κοινοπολιτεία με την επιλογή τους. “Πιστεύω ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν ταξίδευαν με άλλη άμαξα από τη συλλογή των βασιλικών οχημάτων, πιθανόν την κρατική άμαξα για το διαμαντένιο ιωβηλαίο, που κατασκευάστηκε στην Αυστραλία και επομένως έτσι θα ενσωμάτωναν άλλο ένα στοιχείο της Κοινοπολιτείας στην εκδήλωση.”

Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ είχε πει το 2018 ότι η χρυσή κρατική άμαξα δεν είναι άνετη. Την είχε χρησιμοποιήσει για την τελετή στέψης της αλλά είχε πει “είναι μόνο ελατήριο σε δέρμα. Όχι πολύ άνετη.” Και παρά την έλλειψη ευχαρίστησης, η βασίλισσα υπέμεινε δύο ώρες, τεσσεράμισι μίλια από το Αββαείο, για να διασφαλίσει ότι αυτή και ο Δούκας του Εδιμβούργου θα χαιρετίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους υπηκόους.

Χρησιμοποίησε αυτήν την άμαξα και στους εορτασμούς του Αργυρού και του Χρυσού Ιωβηλαίου. Παραγγέλθηκε το 1760, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γεώργιο Γ’ και χρησιμοποιήθηκε σε κάθε στέψη από τον Γεώργιο Δ’ και μετά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα