Βασίλισσα Ελισάβετ: Το παρασκήνιο της τελετής στέψης της – Τι αποκαλύπτει μία από τις κυρίες επί των τιμών της
Credit: Shaun Jeffers/Shutterstock

Τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά αντίστροφα για την τελετή στέψης του βασιλιά Κάρολου, μία από τις κυρίες επί των τιμών της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ θυμάται τη στέψη της τον Ιούνιο του 1953, σε ηλικία 25 ετών.

Λίγοι άνθρωποι έχουν υπάρξει μάρτυρες της βασιλικής ιστορίας από πρώτο χέρι για περισσότερες από επτά δεκαετίες και η λαίδη Anne Glenconner είναι μία από αυτούς.

Επιλέχθηκε να είναι η μία από τις έξι κυρίες επί των τιμών της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953 και θυμάται εκείνη την ημέρα, καθώς η Βρετανία περιμένει την τελετή στέψης του βασιλιά Κάρολου σε λιγότερο από 100 ημέρες.

Όταν η βασίλισσα, μόλις 25 ετών τότε, έφθασε με τη χρυσή της άμαξα, έμοιαζε να έχει τον απόλυτο έλεγχο. “Ήταν πολύ, πολύ ήρεμη”, λέει η λαίδη Anne. “Η βασίλισσα δεν μας είπε τίποτα αρχικά. Είχαμε την ουρά του φορέματος στα χέρια μας. Και μετά απλά γύρισε και είπε: “Έτοιμες, κορίτσια” και ξεκινήσαμε“.

Η λαίδη Anne, της οποίας τα δεύτερα απομνημονεύματα “Whatever Next? Lessons from an Unexpected Life” κυκλοφορούν σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, σημειώνει ότι η βασίλισσας Ελισάβετ και οι κυρίες επί των τιμών εισήλθαν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ υπό τους ήχους υπέροχης μουσικής, προσθέτοντας ότι έδειχνε σαν “μεσαιωνική ταπισερί με όλους τους ανθρώπους της Κοινοπολιτείας ντυμένους με τις εθνικές ενδυμασίες τους και όλους τους ομότιμούς τους με τη στολή τους’

Με ένα χαμόγελο προσθέτει: “Υπήρχε μια βαριά μυρωδιά ναφθαλίνης επειδή τα ρούχα είχαν να χρησιμοποιηθούν από πριν από τον πόλεμο.” Αλλά η ήρεμη και συγκροτημένη βασίλισσα ήταν αγχωμένη για τις τηλεοπτικές κάμερες, καθώς ήταν οι πρώτες μέρες του Μέσου. “Ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ της είχε πει ότι θα υπήρχαν κάμερες και θα παρακολουθούσαν. Αλλά είπε: οι κάμερες πρέπει να κλείσουν όταν θα χριστώ” κάτι που έδειχνε τον σεβασμό που είχε για τη θρησκευτική στιγμή στα μισά της σημαντικής αυτής περίστασης.

Το εκπληκτικό φόρεμα της στέψης, τα κοσμήματα, τα στολίδια, όλα αφαιρέθηκαν και έμεινε με ένα απλό λευκό φόρεμα. “Φορούσε αυτό το λευκό λινό φόρεμα. Έδειχνε τόσο ευάλωτη και νέα, φυσικά ήταν πολύ νέα. Αυτό ήταν εκείνη καθώς έδινε τη ζωή της στη Μεγάλη Βρετανία και την Κοινοπολιτεία“, λέει η λαίδη Anne.

Υπήρχε ένα κουβούκλιο που είχε κατασκευαστεί κοντά στην Αγία Τράπεζα για να την κρύψει από τα βλέμματα των τηλεοπτικών καμερών και “ήμασταν πραγματικά μόνο εμείς οι έξι και οι επίσκοποι που την είδαμε να χρίζεται. Αυτή ήταν μια τόσο συγκινητική στιγμή.”

Η λαίδη Αnne προσθέτει: “Αυτό που ξεχνάει ο κόσμος είναι ότι η βασίλισσα είχε δει τον πατέρα της να στέφεται. Αυτό μάλλον τη βοήθησε γιατί είχε απόλυτο έλεγχο και ήταν ήρεμη – και αυτό μας έκανε και εμάς πολύ, πολύ ήρεμους γιατί νιώθαμε το ίδιο”. Ο βασιλιάς Κάρολος ήταν παρών στην τελετή στέψης της μητέρας του, καθώς ο πρίγκιπας ήταν 4 ετών.

Ήταν ακριβώς από πάνω μου – τον έφεραν για τη στέψη”, εξηγεί η λαίδη Anne. “Στεκόμασταν από κάτω του και αυτός ήταν εκεί πάνω με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τη βασίλισσα μητέρα. Τον άκουγα να μιλάει, να τη ρωτάει τι είναι τι.”

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα