Meghan Markle: Μυστήριο πίσω από τα “αιματοβαμμένα” σκουλαρίκια, δώρο από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα
Vanity Fair

Το φθινόπωρο του 2018, ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle, που είχαν παντρευτεί τον Μάιο του 2018, πήγαν περιοδεία εκπροσωπώντας τη βασίλισσα Ελισάβετ, στην Αυστραλία, στα Φίτζι, στην Τόνγκα και τη Νέα Ζηλανδία. Στη διάρκεια της περιοδείας, το ζευγάρι πέρασε 48 ώρες στα Φίτζι. Το πρώτο βράδυ, παρέστησαν στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος προς τιμήν τους. Η Δούκισσα φορούσε ένα ζευγάρι εντυπωσιακά διαμαντένια σκουλαρίκια. Το Παλάτι του Κένσινγκτον είπε πως το κόσμημα ήταν δανεικό, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει από ποιον. Οι δημοσιογράφοι υποδέχθηκαν με επιφυλακτικότητα αυτή την ανακοίνωση και η αιτία αυτής της επιφυλακτικότητας έγινε προφανής δύο χρόνια μετά.

Τότε αποκαλύφθηκε ότι τα σκουλαρίκια ήταν δώρο από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, τον διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Την εποχή του γάμου τους, δεν υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο σχετικά με το δώρο. Ωστόσο, στις 2 Οκτωβρίου 2018, ο αντιφρονών δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι παρασύρθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε πριν πεταχτεί το σώμα του. Ενόψει της περιοδείας των Σάσεξ, η δολοφονία ήταν μια σημαντική διεθνής είδηση. Έως τις 13 Οκτωβρίου, τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της περιοδείας, οι υποψίες αυξάνονταν ότι ο διάδοχος είχε διατάξει προσωπικά τη δολοφονία. Στη συνέχεια, στις 20 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από το δείπνο στα Φίτζι, η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε ότι οι αξιωματούχοι της ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατό του.

Η ιδέα ότι η Meghan θα φορούσε εν γνώσει της, σε μια κρατική περίσταση, σκουλαρίκια που της είχε δώσει ένας άνδρας που κατηγορείται ότι είχε αίμα στα χέρια του, προκαλούσε τουλάχιστον έκπληξη. Το προσωπικό της Μeghan, ειδικότερα, απέμεινε σαστισμένο ότι έπρεπε να τα φορέσει, δεδομένης της προηγούμενης δημόσιας υπεράσπισής της για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Έτσι, η ενημέρωση του Παλατιού του Κένσινγκτον ότι τα σκουλαρίκια ήταν δανεικά ήταν παραπλανητική. Ποιος ήταν όμως υπεύθυνος;

Η Sam Cohen, ιδιωτική γραμματέας του ζευγαριού, είπε στους συναδέλφους εκείνη την εποχή ότι τα σκουλαρίκια ήταν δανεικά από τον κοσμηματοπώλη Chopard. Αυτό, υποθέτει κάποιος, είναι επειδή αυτό της είχαν πει. Δεν ήταν αλήθεια όμως.

Λίγους μήνες μετά το δείπνο, ένας αετομάτης αναγνώστης ενός blog αποκαλούμενου “Meghan’s Mirror” εντόπισε ότι αυτά τα σκουλαρίκια ήταν από τη συλλογή του κοσμηματοπώλη του Χονγκ Κονγκ Butani. Οπότε δεν ήταν Chopard ούτε δανεικά από τον κοσμηματοπώλη. Ήταν ένα ειλικρινές λάθος; Ή κάποιος έλεγε ψέματα; Και αν είναι έτσι, για ποιον λόγο;

Η Meghan φόρεσε τα σκουλαρίκια ξανά τρεις εβδομάδες μετά το ταξίδι στα Φίτζι, στο πάρτι για τα 70’α γενέθλια του πρίγκιπα Κάρολου, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου. Εκείνη την εποχή η Cohen ακόμη έδειχνε να έχει την εντύπωση ότι το κόσμημα το είχε δανείσει ο Chopard, ωστόσο, άλλοι ήξεραν την αλήθεια.

Όταν τα σκουλαρίκια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε φωτογραφίες, το προσωπικό με έδρα το Λονδίνο που ήταν υπεύθυνο για την καταγραφή των στοιχείων όλων των βασιλικών δώρων τα είχε αναγνωρίσει και ειδοποίησε το Παλάτι του Κένσινγκτον. Μια πηγή είπε: Πήραμε απόφαση να μην έρθουμε σε αντιπαράθεση με τη Meghan και τον Harry σ’ αυτό, από φόβο για το ποια θα ήταν η αντίδρασή τους”.

Αφού η Δούκισσα φόρεσε τα σκουλαρίκια για δεύτερη φορά, ένας βοηθός ασχολήθηκε με το θέμα με τον Harry. Λέγεται ότι φαινόταν “σοκαρισμένος”, που οι άνθρωποι ήξεραν από πού προέρχονταν τα σκουλαρίκια, αν και οι δικηγόροι των Σάσεξ αρνούνται ότι ανακρίθηκε ποτέ για την προέλευσή τους.

Αργότερα, οι δικηγόροι της Meghan, Schillings, είπαν: “Σε κανένα στάδιο η Δούκισσα δεν είπε στο προσωπικό ότι τα σκουλαρίκια “δανείστηκαν από έναν κοσμηματοπώλη”, καθώς αυτό θα ήταν αναληθές και επομένως οποιαδήποτε πρόταση ότι τους ενθάρρυνε να πουν ψέματα στα μέσα ενημέρωσης είναι αβάσιμη”.

Δύο μέρες αργότερα, οι Schillings πρόσθεσαν: “Είναι πιθανό να είπε ότι τα σκουλαρίκια ήταν δανεισμένα, πράγμα που είναι σωστό, καθώς τα δώρα από αρχηγούς κρατών στη βασιλική οικογένεια είναι δώρα στην Αυτής Μεγαλειότητα τη βασίλισσα, η οποία μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει να τα δανείσει στα μέλη της οικογένειας“.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα