Ίλυα Λιβυκού: Η ντίβα του ελληνικού κινηματογράφου σε μια σπάνια φωτογραφία

Μια σπάνια φωτογραφία της ντίβας του ελληνικού κινηματογράφου της Ίλυας Λιβυκού δημοσίευσε ο δημοσιογράφος και συλλέκτη, Άρης Λουπάσης στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Όπως είναι γνωστό η Ίλυα Λιβυκού ήταν για 12 χρόνια η σύντροφος του σπουδαίου Βασίλη Λογοθετίδη. Έζησαν έναν μεγάλο και τρυφερό έρωτα.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του

Η Ίλια Λιβυκού σε ένα από τα ωραιότερα καλλιτεχνικά πορτραίτα της το 1963 στη “μεταΛογοθετίδη” εποχή, καθώς μετά τον χαμό του κορυφαίου Έλληνα κωμικού το 1960, πραγματοποιεί για τα επόμενα είκοσι χρόνια μια δεύτερη εξίσου επιτυχημένη καλλιτεχνική διαδρομή. Μια απώλεια που θα την καταρρακώσει κυριολεκτικά και μέσα από την αγάπη και το πάθος της για την υποκριτική θα βρει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσει. Η γνωριμία τους θα γίνει το ’48 και για τα επόμενα δώδεκα χρόνια θα ζήσουν ένα μεγάλο και τρυφερό έρωτα, γράφοντας τη δική τους σημαντική ιστορία τόσο στο θέατρο, όσο και στο σινεμά σε κλασικές κωμωδίες που αποτελούν ορόσημο για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 θα εμφανιστεί σε τριάντα έξι ακόμη ταινίες κατακτώντας τιμητικές διακρίσεις όπως βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου το ’64 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και βραβείο “Χρυσής Γέφυρας” στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο για τον “Ντελικανή” και βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου το ’68 για τα “Σύνορα της προδοσίας”. Αξέχαστη υπήρξε και η παρουσία της το ’52 στις “Ποιητικές απογευματινές” που διοργανώνει ο Μάνος Κατράκης στο θέατρο Μουσούρη αποδίδοντας με απίστευτη εκφραστικότητα μαζί με τον ίδιο και εκλεκτούς συναδέλφους, ποιήματα μεγάλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης και πραγματικό όνομα Αμαλία Χατζάκη, το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο θα το αποκτήσει από τον δάσκαλο της στην σχολή του Εθνικού και σπουδαίο θεατράνθρωπο Σωκράτη Καραντινό, εμπνευσμένος από το Λιβυκό πέλαγος, που υπήρξε κοντά στον τόπο που μεγάλωσε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Ιδιαίτερα αξιόλογη και η θεατρική της διαδρομή τη συγκεκριμένη περίοδο δίπλα σε ιερά τέρατα της υποκριτικής και με ξεχωριστή την ερμηνεία στην “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη το ’65 στον ομώνυμο ρόλο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η μεγάλη Ντίβα της μεταπολεμικής Ελλάδας που γέμισε την μεγάλη οθόνη με το ταλέντο και την Χολιγουντιανή παρουσία της και ομόρφυνε το θεατρικό σανίδι με την αρχοντιά και το φλογερό ταπεραμέντο της.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα