Μάνος Κατράκης-Παντελής Ζερβός: Τα δύο μεγαθήρια της υποκριτικής σε μια σπάνια φωτογραφία

Μια σπάνια φωτογραφία από τη συνεργασία του Μάνου Κατράκη με τον Παντελή Ζερβό στην παράσταση “Δον Κιχώτης” που έκανε πρεμιέρα στη σκηνή του Εθνικού στις 18 Νοεμβρίου του 1972, δημοσίευσε ο Άρης Λουπάσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος και συλλέκτης η φωτογραφία θυμίζει πίνακα ζωγραφικής ή έργο τέχνης.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του

Μια φωτογραφία σαν πίνακας ζωγραφικής, σαν έργο τέχνης, με δύο μεγαθήρια της υποκριτικής και ταπεινούς εργάτες της τέχνης, τον Μάνο Κατράκη (αριστερά) και τον Παντελή Ζερβό σε σκηνή της παράστασης “Δον Κιχώτης” που κάνει πρεμιέρα στην σκηνή του Εθνικού στις 18 Νοεμβρίου του ’72.

Συντελεστές του έργου η “αφρόκρεμα” του είδους ανάμεσα στους οποίους ο Μάνος Χατζιδάκις στην μουσική, στίχους του συγγραφέα Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, κοστούμια Βασίλη Φωτόπουλου, σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου και ένα δυνατό καστ εκλεκτών ηθοποιών. Το κοινό κατακλύζει καθημερινά το θέατρο για να απολαύσει το αριστούργημα του Θερβάντες, μαγεμένο για δύο ώρες από τις δυνατές ερμηνείες και την ξεχωριστή μουσική του κορυφαίου συνθέτη. Η λυγερόκορμη κορμοστασιά και ο καθάριος και ποιητικός λόγος του Μάνου Κατράκη ως Δον Κιχώτης σε συνδυασμό με τον σαρωτικό και αεικίνητο Παντελή Ζερβό που υποδύεται τον Σάντσο Πάντσα, είναι πραγματικά μια αποκάλυψη. Η παράσταση συνεχίζεται από τις 20 Ιανουαρίου του ’73 και για ένα μήνα με την ίδια επιτυχία και στο μεγαλοπρεπές Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Οι κριτικοί της εποχής εκθειάζουν τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών με χαρακτηριστική την κριτική του Κώστα Γεωργουσόπουλου στο πρόσωπο του Μάνου Κατράκη: “Τί ψυχή ήταν αυτή που μπορούσε να παντρέψει στα μάτια ήλιο και βροχή? Που μπορούσε να αστράφτει και να συννεφιάζει? Έκλαιγαν μαζί και γελούσαν, θρηνούσαν την θλιβερή πραγματικότητα ενός κόσμου χωρίς πίστη και όραμα και υμνούσαν την ανατολή ενός κόσμου που ανέβαινε γεμάτος όνειρα, πίστη, αθωότητα και αγάπη. Έβλεπες πως αυτά τα μάτια δεν ατένιζαν μια ουτοπία αλλά το μέλλον μιας ελπίδας”.

Τον Νοέμβριο του 2019 η θρυλική αυτή παράσταση θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη για πρώτη φορά στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στα πλαίσια έκθεσης-συλλογής του Μάνου Κατράκη. Για όλους εμάς που δεν προλάβαμε να ζήσουμε τέτοιες τεράστιες μορφές στην σκηνή, οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν πραγματικά “διαμάντια” και για να μάθουν και οι επόμενες γενιές την σπουδαιότητα του έργου που άφησαν ως παρακαταθήκη.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα